Take a fresh look at your lifestyle.

ZDRAVO I UKUSNO: Naučnici su odabrali POVRĆE koje je bolje jesti KUVANO!

1,186

Zdravlje pre svega.

Veruje se da je povrće i voće korisnije u sirovom obliku. Međutim, toplota uništava veze između složenih ugljenih hidrata, pretvarajući ih u jednostavnu i lako svarljivu hranu.

Otkrivamo vam koje vrste povrća su zdravije u kuvanom obliku!

Očistite creva sa sokom od šargarepe i cvekle: Moćni recept Viktorije Semjonove zaludeo svet!

Žena u kuhinji

Spanać

​Ovo zeleno lisnato povrće sadrži fantastičnu količinu najkorisnijih hranljivih sastojaka: kalcijum, gvožđe, magnezijum, beta-karoten, lutein i mnoštvo antioksidanata. Termička obrada vam omogućava da bolje apsorbujete ove supstance.

Nakon kuvanja spanaća, količina kalcijuma se povećava 3 puta!

OVE BILJKE IMAJU MAGIJSKU MOĆ: Donose vam pare, ljubav i sreću, a nalaze svuda oko nas

Cvekla

Sirova cvekla sadrži mnogo korisnih minerala i biološki vrednih supstanci, kao što su flavonoidi i antocijanini. Kuvana cvekla je snažan laksativ, pomaže da očistite jetru, krv, bubrege i jača zidove krvnih sudova.

Cvekla

Foto: Profimedia

Paradajz

Termička obrada paradajza pomaže u apsorpciji više likopena – antioksidanta, koji se može efikasno boriti protiv bolesti srca i raka. Paradajz sosovi i paradajz paste su takođe veoma korisne.

Želite da smršate? Ne preskačite doručak!

Šargarepa

Šargarepe su bogate antioksidantima i beta-karotenom, koji telo pretvara u vitamin A. On nije samo vitamin za lepotu koji pomaže u borbi protiv bora, već i vitamin zdravlja, koji je neophodan za dobar vid.

Kuvana šargarepa naročito uz dodatak male količine masti, povećava nutritivnu vrednost namirnice i pomaže organizmu da apsorbuje beta-karoten i poboljšava proizvodnju vitamina A.

iseckana šargarepa

 

Kupus

Kupus nakon kuvanja dobija korisne osobine, ali samo ako ga kuvate za pari. Kada se kuva na visokoj temperaturi izgubi se sadržaj karotena i antioksidanata. Sadržaj vitamina C u kupusu povećava se 3 puta u kiselom procesu, a osim toga, u kiselini se formira mlečna kiselina, što doprinosi boljoj asimilaciji proteina u telu.


Foto Profimedia
Autor/Izvor SrbijaDanas

Komentari su zatvoreni.