Take a fresh look at your lifestyle.

ZA ZDRAVIJE GRUDI: Ovaj namaz čini čuda, bićete ODUŠEVLJENE!

519

Novo istraživanje pokazalo je da žene koje redovno jedu maslac od kikirikija ili lešnika, kao i druge izvore biljnih belančevina i masti mogu smanjiti šanse od dobijanja raka dojke za čak 39 odsto.

Dok su dobroćudne bolesti dojke, poput recimo cista, zapravo nekancerogene, neki njihovi oblici mogu povećati rizik od razvoja raka dojke kasnije u životu.

Rezultati su zasnovani na podacima koji su prikupljeni od više od devet hiljada devojaka i mladih žena u sklopu istraživanja koje je provela Medicinska škola na Harvardu i bolnica Brigham. Istraživali su prehrambene navike devojaka od devet do 15 godina u periodu od 1996. do 2001. godine.

Kasnije, od 2005. do 2010. godine iste su ispitanice odgovarale da li im je biopsijom dijagnostikovana benigna bolest dojki.

Naučnici su došli do zaključka da su devojke koje su jele dve porcije maslaca od kikirikija nedeljno imale čak 39 odsto manju verovatnoću da će do 30. godine razviti neki oblik dobroćudne bolesti dojke.

“Ovo istraživanje dokazuje da maslac od kikirikija može pomoći u smanjenju rizika od dobijanja raka dojke kod žena”, kaže Grejem Koldik, s Medicinskog univerziteta u Vašingtonu.

Za maksimalnu zaštitu, on preporučuje da devojke dvaput nedeljno konzumiraju po 30 grama maslaca od kikirikija uz uobičajenu ishranu.

“U slučaju da su alergične na kikiriki, mogu jesti i maslac od lešnika. Istraživali smo i uticaje pasulja, sočiva i soje – ostalih izvora biljnih belančevina i masti – te smo takođe primetili povoljan učinak. Za one koji su alergični na orašaste plodove postoje mnoge alternative”, objašnjava Koldik.

Poslednjih godina sprovedena su mnoga istraživanja koja povezuju životne navike s prevencijom raka dojke. Prethodno istraživanje, pokazalo je da ispijanje alkohola tokom adolescencije može povećati rizik od dobijanja raka dojke za čak 11.


Foto Profimedia
Autor/Izvor kurir

Komentari su zatvoreni.