Take a fresh look at your lifestyle.

Vodite računa – U ova 4 slučaja nikako NE TREBA da konzumirate ĐUMBIR

443

Đumbir je odlična biljka koja se često nalazi u našim tekstovima o zdravoj ishrani, kulinarskim majstorijama ili trikovima za ulepšavanje. Ipak, postoje situacije u kojima nikako ne treba da konzumirate ovaj začin jer vam zbog svojih karakteristika samo može odmagati. Saznajte o čemu je reč i poslušajte naš savet koju zamenu za đumbir da koristite.

Trudni ste

Đumbir jača mišiće i podstiče varenje, a te stimulacije, ukoliko ste trudni, mogu dovesti do prevremenih kontrakcija i trudova.

U ranoj trudnoći on može ukloniti mučnine, ali ga u poslednja tri meseca trudnoće nikako nemojte konzumirati.

Imate krvni poremećaj

On povećava cirkulaciju i protok krvi što je odlično za one koji imaju dijabetes ili probleme sa gojaznošću.

Ali za one koji imaju probleme sa koagulacijom krvi on može biti veoma štetan i može dovesti do obimnog krvarenja čak i kod malih povreda, a takođe može da neutrališe dejstvo nekih lekova.

Uzimate određene lekove

Ako uzimate lekove za visok krvni pritisak đumbir može imati negativan uticaj jer snižava pritisak.

On smanjuje efekat jakih lekova kao što su beta-blokatori, antikoagulansi i insulinske doze.

Premršavi ste

Ukoliko pokušavate da se ugojite izbegavajte đubir koji je pun vlakana, pH vrednosti čime smanjuje apetit i održava nivo masti.

Prevelika konzumacija đumbira može dovesti do gubitka kilograma, kose, nepravilnosti pri menstruaciji i loše mišićne mase kod onih koji su već neuhranjeni.

Ukoliko imate neko od ovih stanja najbolje je da izbegavate đumbir, a umesto njega možete koristiti biber ili alevu papriku.

 

 

 


Komentari su zatvoreni.