Take a fresh look at your lifestyle.

VIŠE KAFE – MANJE KILOGRAMA! Naučnici potvrdili da ovaj omiljeni napitak efikasno RAZGRAĐUJE MASTI!

Pijte sa uživanjem i bez brige

0 66,597

Ispijanje ovog, mnogima omiljenog napitka korisno je u razgradnji masti i sprečavanju nagomilavanja viška kilograma – pokazala je studija naučnika sa engleskog Univerziteta “Anglija Raskin”. Tim stručnjaka predvođen dr Lijem Smitom istraživao je vezu između konzumacije kafe i telesne težine kod pripadnika oba pola.

 

Rezultati su pokazali da su žene starosti između 20 i 44 godine, koje su pile dve-tri šolje dnevno, imale manju ukupnu telesnu masu i za 3,4 odsto niži procenat masnog tkiva u odnosu na one koje su konzumirale manje kafe. Dame u dobu između 45 i 59 godina, koje su pile četiri ili više šolja kafe na dan, imale su ukupni procenat masnog tkiva za 4,1 odsto niži.

Foto: Pixabay

Kod pripadnika jačeg pola je slika bila drugačija. Muškarci stari između 20 i 44 godine koji su pili dva-tri puta dnevno kofeinski napitak mogli su da se pohvale ukupnim procentom masnog tkiva nižim samo za 1,3 odsto od onih koji uopšte ne vole kafu, a stariji tek za 1,8.

U svakom slučaju, na osnovu studije stručnjaci su zaključili da bi kafa mogla da se smatra korisnim oružjem u borbi protiv viška telesne težine.

– Ona bi trebalo da se uklopi u strategiju zdrave ishrane kako bi se smanjio teret hroničnih bolesti povezan sa epidemijom gojaznosti – navodi dr Smit.


Foto Pixabay
Autor/Izvor SrbijaDanas
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.