Take a fresh look at your lifestyle.

Već danas počnite da pijete sok od lubenice – ništa zdravije nećete uneti u sebe!

790

Evo zbog čega je dobar

Sok od lubenice je na vrhu liste najsavremenijeg pića. Njegov visok nutritivni sastav nam jasno pokazuje da je lubenica izuzetno dobra za naše zdravlje.

Sok od lubenice je bogat ugljenim hidratima, proteinima, vitaminima A, E, C i vlaknima.

Evo liste top 10 zdravstvenih prednosti soka od lubenice.

 

Lubenice

Foto: Profimedia

Bogat je antioksidantima

Sok od lubenice je pravo skladište antioksidanata koji vam pomažu da ostanete zdravi. Čak je dobar izvor vitamina C, kao i beta karotena, luteina, likopena, kriptoksantina i zeaksantina. Ovi antioksidanti mogu da vas zaštite od srčanog udara, artritisa, astme, reumatoide, zapaljenja i osteoartritisa. Vitamin C koji je prisutan u soku, poboljšava vaš imunološki sistem i štiti vas od čestih infekcija i sezonskih alergija.

Povećava nivo energije

Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju da konzumiranje soka od lubenice dnevno povećava nivo energije za oko 23 procenta. To je zato što je bogat vitaminom B1 i vitaminom B6. Vaše telo koristi vitamin B6 za sintetizaciju dopamina. Osim toga, čak sadrži i adenozin trifosfat, koji povećava energiju vaših ćelijskih funkcija kako bi se tokom dana održavao visok nivo energije. Sok od lubenice sadrži i beta karoten, vitamin C i kalijum koji povećavaju našu energiju. Dakle, sledeći put kada se osećate malaksalost i umor ne zaboravite da popijete sok od lubenice za povećanje energije!

 

Bori se protiv raka

Redovno konzumiranje soka od lubenice takođe može pomoći u borbi protiv raka jer je lubenica jedan od najboljih izvora likopena. To je antioksidant koji se koristi za sprečavanje i lečenje različitih vrsta karcinoma. Prema nekim istraživanjima, likopen je koristan u smanjenju raka dojke, prostrate, debelog creva, pluća i endometrijuma. To nije sve. Ukusni sok sadrži i vitamin C i vitamin A, koji igraju ključnu ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja. Dakle, kako biste zaštitili telo od raka, ne postoji ništa lepše poput čaše svežeg soka od lubenice svakog dana.

Sok od cvekle, jabuke i šargarepe

Foto: Profimedia

Poboljšava stanje srca

Sok od lubenice može da održi zdravlje srca. Sadrži dobru količinu kalijuma koji se bori protiv raznih srčanih bolesti i održava srce zdravim. Sok od lubenice sadrži arginin i aminokiseline koje održavaju protok krvi, čisti arterije i održava celokupne kardiovaskularne funkcije. Studija je otkrila da citrulin u soku poboljšava zdravlje vašeg srca.

Poboljšava raspoloženje

Uz ovolike prednosti koje sok od lubenice daje vašem zdravlju, takođe je važno da istaknemo da ovaj sok poboljšava raspoloženje. Tajna je u visokom sadržaju vitamina B6, važnoj hranljivoj materiji koja je odgovorna za sintezu određenih neurotransmitera. Oni su odgovorni za poboljšanje raspoloženja. Pored toga, vitamin C štiti vaše telo od slobodnih radikala. Oštećenje slobodnih radikala dovodi do depresije, razdražljivosti i kognitivnog pada. Najbolja stvar u soku od lubenice je ta što on pomaže u balansiranju hormona koji mogu uticati na vaše raspoloženje.

 

Čuva zdravlje bubrega

Sok od lubenice je diuretik, izuzetno je dobar za bubrege. On pomaže vašem telu da izbaci sve toksine, poboljšava funkcije bubrega, pročišćava jetru i smanjuje kiselinu u krvi. Sok takođe pomaže jetri. Osim toga, štiti bubrege od upale, otoka i time sprečava nakupljanje kamenja i peska u bubrezima. Ako proizvodite manje urina, sok od lubenice može poboljšati stanje.

Poboljšava zdravlje očiju

Nema sumnje da je sok od lubenice odličan za oči. Budući da je dobar izvor beta karotena, on pomaže u održavanju dobrog vida. Vitamin A koji je prisutan u lubenici proizvodi pigmente u retini očiju i štiti ih od problema vezanih za uzrast, makularne degeneracije i noćno slepilo. Vitamin C koji je prisutan u lubenici takođe štiti oči od različitih vrsta infekcija i dobar je za celokupno zdravlje vaših očiju.

plave oči

Foto: Profimedia

Čuva telo hidriranim

Sok od lubenice sadrži oko 90% vode, čime zadržava telo hidriranim. Sadrži neke od rehidriranih soli kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum koji hidriraju kožu, telo i sprečavaju dehidrataciju. Ako pijete čašu ili dve soka od lubenice u toku leta, pomažete svom telu da ostanete hidrirano.

Pomaže u smanjivanju masti

Budući da ima vrlo malo kalorija, sok od lubenice vam pomaže da smanjite telesnu masnoću. Smanjuje nivo holesterola i masti. Cetrulin je jedna od najvažnijih komponenata u soku od lubenice, koja pomaže u gubitku težine. Metabolizuje se u aminokiseline, što pomaže u smanjenju brzine taloženja masti u telu. Pošto sadrži oko 90% vode, on vas lako zasiti i sprečava prejedanje.

Kontroliše krvni pritisak

Sok od lubenice može kontrolisati krvni pritisak. Magnezijum, kalijum i aminokiseline rade u održavanju krvnih sudova, čak i pomažu u održavanju ravnoteže kiselina i elektrolita koji smanjuju krvni pritisak.


Foto Profimedia
Autor/Izvor SrbijaDanas

Komentari su zatvoreni.