Take a fresh look at your lifestyle.

UVEK FIT I ZDRAVE: Kada je najbolje jesti određenu vrstu HRANE?

0 5,660

Zdravlje je na prvom mestu.

Mnogima se dešava da se trude da jedu zdravo, ali kilogrami se i dalje lepe. Ovo nam se najčešće dešava ako nemamo redovne i uravnotežene obroke. Kako bismo imali uravnoteženu ishranu nutricionisti preporučuju da pazimo u kom periodu dana jedemo određene namirnice.

Da bismo izbegli prejedanje i obilne obroke potrebno je da više puta u toku dana unesemo namirnice koje su organizmu u tom trenutku najpotrebnije.

Susam je u stanju da spreči razvoj kancera: Čisti kompletan sistem za varenje!

Hrana

Foto: Profimedia

Oko podne našem organizmu su potrebni ugljeni hidrati, na primer, integralni pirinač. Ova namirnica je puna ugljenih hidrata, sporo se sagoreva,  sadrži i proteine i vlakna koji će sprečiti pad energije koji se obično događa oko 15 časova. Savršen popodnevni obrok je rižoto ili suši.

Oko 16 sati je idealno vreme za zalogaj koji garantovano sprečava prejedanje – parče hleba ili tosta od celog zrna sa namazom od avokada. Ljudi se najčešće prejedaju kada dođu kući sa posla, ali hleb od celog zrna sa namazom od avokada sprečiće da se to dogodi. Ovaj vrlo zdrav zalogaj zadovoljiće potrebu za ugljenim hidratima, zasititi vas i smanjiti apetit. Kada dođete kući nećete imati potrebu za preteranim konzumiranjem hrane. Hleb od celog zrna će vas energijom za nekoliko sati, a zdrave masnoće iz avokada držaće vas sitima do večere.

ZDRAVO I UKUSNO: Naučnici su odabrali POVRĆE koje je bolje jesti KUVANO!

 

Ovakav način ishrane nam omogućava da jedemo sve, ali ipak određene namirnice bi trebalo da izbegavamo u određeno doba dana.

Ukoliko vas muče kiselina ili probavne smetnje, izbegavajte za večeru bilo šta previše kiselo. To uključuje jela sa paradajzom, alkohol, kari i druge jake začine, jela začinjena sa puno sirćeta… Ukoliko konzumiramo takve namirnice i ubrzo nakon jela legnemo, hrana se može vratiti u jednjak što može izazvati osećaj nelagodnosti, a čak i povećati rizik od raka jednjaka.

Iako mnogi ne preporučuju, postoji grupa nutricionista koja smatra da je za večeru dobro pojesti i voće.

Voće sadrži vlakna, antioksidanse i telo snabdeva energijom zbog čega će se šećer u krvi ravnomernije otpuštati kada krenete na spavanje.

Facebook Komentari
Foto Profimedia
Autor/Izvor SrbijaDanas

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.