Take a fresh look at your lifestyle.

UŠI KAO OGLEDALO ZDRAVLJA – SIGNALI KOJE NE SMETE IGNORISATI

718

Jedan od važnijih postupaka kada je opšta higijena u pitanju jeste deo koji se odnosi na zdravlje ušiju. Ovo je svakako segment o kom treba povesti računa, a koji često zanemarimo u odnosu na npr. ritual pranja zuba i uopšte zdravlje usne duplje. Naime, ušni vosak je veoma važan element kada je zdravlje ušiju u pitanju, te njegov izgled, koji uočavamo prilikom redovnog čišćenja ušiju, može biti pokazatelj određenih zdravstvenih stanja na koja je potrebno obratiti pažnju. Detaljnije na ovu temu biće reči u nastavku.

Otkrivamo zašto su uši ogledalo zdravlja, kao i signale koje ne smete ignorisat

Ušni vosak ima vrlo važnu funkciju – preventivnu i zaštitnu, a kao što smo rekli, indikator je i određenih procesa u organizmu. On štiti i hidrira kožu ušnog kanala, što sprečava pojavu iritacija i svraba u ovom predelu. U ušnom vosku su takođe sadržani i određeni sastojci koji sprečavaju infekcije, koje dalje mogu voditi ka upalnim procesima uha, koji su vrlo bolni.

Stoga, skrenućemo vam pažnju na odeđene tipične izglede ušnog voska, kao  i šta oni signaliziraju.

Siva boja ušnog voska: Ukoliko ste primetili da je ušni vosak sivkast, a pritom se ne ispoljavaju nikakvi simptomi, verovatno se radi samo o skupljenoj prašini i naročito smogu što je karakteristično za boravljenje u gradskih sredinama. Ipak, ako iskusite određene bolove, treba da se javite ušnom lekaru.

Ušni vosak braon boje: Vrlo je interesantno da ovaj sekret poprima braonkastu boju, tj. da potamni onda kada je naše telo izloženo nekom naporu ili još češće kada prolazimo kroz stresan period. Preporuka je da pokušate da se opustite i odmorite nekoliko dana, pa da onda ponovo prilikom čišećnje proverite boju ušnog voska.

Tragovi krvi: U ovakvoj situaciji se najčešće radi o tome da ste povredili bubnu opnu, što znači da su vaši ušni kanali podložni infekcijama. Svakako treba da posetite lekara.

Crni ušni vosak: Ako nemate simptome, onda je verovatno isti slučaj kao kod sivkastog ušnog voska – smog i prašina. Ipak, ukoliko osetite svrab, verovatno se radi o gljivičnoj infekciji.

Beli ušni vosak: Ovakav izgled ušnog voska je pouzdan signal da vašem organizmu nedostaju vitamini i određeni sastojci, pogotovo bakar i gvožđe. Dakle, potrebno je da obogatite ishranu adekvatnim namirnicama.

Koje namirnice povećavaju nivo gvožđa u krvi možete saznate na OVOM linku.

Neprijatni miris: Neprijatan miris je pozdan pokazatelj da imate ušnu infekciju. Propratni simptomi su i zujanje, kao i osećaj zapušenih ušiju. Svakako treba da odete kod lekara na pregled.

Tečni ušni vosak: Ukoliko primetite da je vosak promenio svoju tipičnu formu, tj. da je više tečan, to obično znači da je pokrenut neki upalni proces u ušnim kanalima.

Suv ušni vosak: Ovo može biti signal kožne bolesti, odnosno iritacije kože u ušnom kanalu. Ukoliko stanje potraje, najbolje je da se konsultujete sa lekarom.

Verujemo da će vam ove informacije koristiti kada je u pitanju higijena ušiju, kao i opšte zdravstveno stanje vašeg organizma.

 


Foto Profimedia
Autor/Izvor mogujatosama

Komentari su zatvoreni.