Take a fresh look at your lifestyle.

Šta kreme za izbeljivanje zaista rade vašoj koži

365

Izbeljivači kože su pravi hit u Aziji i Indiji, ali i kod nas su sve popularniji.

Ne zato što želimo da izgledamo bleđe, već su se pokazali kao odličan saveznik u borbi protiv hiperpigmentacija, bilo da se radi o staračkim pegama ili ožiljcima od akni. Međutim, da li znate kako ovi preparati zaista deluju?

ONI FUNKCIONIŠU PO PRINCIPU VARIKINE – IZBELJUJU KOŽU I UKLANJAJU FLEKE

Preparati za posvetljivanje kože deluju tako što se fokusiraju na hiperpigmentacije koje nastaju usred bilo kakvog zapaljenja na koži, pa su posebno popularni među ženama koje imaju problema sa ožiljcima od akni. Nakon što se akna povuče, na tom mestu ostaje mrlja, koja nastaje usred viška pigmenta. U takvim slučajevima, ovakvi preparati su veoma delotvorni. Međutim, oni mogu da se koriste i za lečenje staračkih pega, kao i hiperpigmentacija nastalih usred preteranog oizlagnja suncu.

OBRATITE PAžNJU NA HIDROHINON U SASTOJCIMA

Hidrohinon je dugo bio glavni sastojak svih krema za posvetljivanje. Međutim, globalna upotreba ovog sastojka dovela je do zabrinutosti po pitanju bezbednosti proizvoda na bazi hidrohinona. Naime, neke studije su pokazale da ovo jedinjenje može da poveća rizik od dobijanja karcinoma, kao i da, paradoksalno, preterana upotreba može da dovede do formiranja tamnih fleka. Iako nije dokazano da je opasan, možda ga je ipak bolje izbegavati, pogotovu ako postoje dobre alternative. Vitamin C se već dugo preporučuje za izbeljivanje, jer sadrži veliku količinu antioksiadanama, te umanjuje formiranje melanina. Vitamin B3 vam takođe može biti odlučan saveznik u ovoj borbi, a jedna od najpopularnijih je svakako i glikolna kiselina.

IAKO SADRŽE ISTE SASTOJKE, RAZLIČITE FORMULACIJE DRUGAČIJE DELUJU

Kao i kod svakodnevne nege, i kod preparata za posvetljivanje je bitno odabrati odgovarajuću formulaciju, kako bi efekti bili maksimalni. Serumi su najbolje rešenje za dame sa masnom ili mešovitom kožom, ili za one žene koje vole da nanose više slojeva proizvoda (hidratantna krema, zaštitni faktor…) jer nisu teški i dobro se kombinuju za drugim preparataima. Kreme su bogatije, više hidriraju kožu, ali se ne preporučuju onima koji imaju višak sebuma. Masti i pomade se preporučuju samo ženama sa suvom kožom, jer su jako bogate i masne, ali najbolje prodiru u kožu. U suštini, sve je pitanje ličnog izbora. U zavisnotti od toga koje je doba godine, možda zimi možete da koristite kremu, jer je tada koža suva, a leti serume koji ne maste kožu.

 

JEDAN DAN NA SUNCU MOŽE DA UNIŠTI SAV RAD POSVETLJIVAČA

Nemojte ni počinjati da koristite ove proizvode, ako ne planirate da budete redovni sa nanošenjem zaštitnog faktora. Takođe, da bi sastojci za posvetljivanje dali što bolje rezultate, bitno je da im omogućite da prodru u kožu. Najbolji način za to je eksfolijacija. Mehanički piling, sa grumuljicama koje uklanjaju mrtvu kožu, ili hemijska eksfolijacija sa kiselinama, odličan su uvod u tretman za posvetljivanje.


Komentari su zatvoreni.