Take a fresh look at your lifestyle.

ŠTA JE ZAPRAVO IŠIJAS – LUMBOISHIALGIJA?

2,768

IŠIJAS: Nervus isijadikus je najduži i najdeblji živac u telu, a sastavljen je od pet manjih nerava koji izlaze iz lumbosakralnog dela kičme.

Oni se spuštaju niz noge gde se granaju u manje živce u natkolenici, predelu kolena, lista, stopala i prstiju.

Usled starenja organizma i degenerativnih promena na međupršljenskim diskusima, podizanje tereta iz nezgodnog položaja tela ili izvođenje pogrešnog pokreta dovodi do pucanja prstena diskusa i izbijanja njegovog središnjeg dela. On tada počinje pristiskati odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi). Ovaj poremećaj naziva se išijas – išijalgija  i najčešće nastaje u donjem delu leđa (lumbalni deo kicme).

 

Bol se pojačava tokom noći, prilikom naprezanja ili nakon duže provedenog vremena u jednom položaju (sedenje, stajanje). Osim u nogama, bol je prisutan i u krstima, kuku, zadnjici. Stoga, išijas negativno utiče na kvalitet života ljudi jer otežava hodanje, pokrete i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

KO NAJČEŠĆE OBOLEVA OD LUMBOISHIALGIJE?

Pod rizikom da postanu „žrtve“ išijasa su oboleli od osteoporozedijabetesagojazni ljudi, kao i osobe sa diskus hernijom. Osim navedenog, u faktore rizika spadaju još i trudnoća, povrede kičmenog stuba, ravni tabani, pušenje, stres, starost. U velikoj meri utiče i konstantna fizička neaktivnost. Takođe i podizanje teških predmeta na neadekvatan način.

Kao što smo napomenuli, išijas u trudnoći je takođe dosta česta pojava. Do njega dolazi usled većeg opterećenja kičmenog stuba i prilično često pogađa buduće mlade majke..

ISIJAS SIMPTOMI KOJE NE SMETE ZANEMARITI

Simptomi išijasa kada je u pitanju bol u donjem delu ledja i kičme se obično javljaju nakon jačeg naprezanja. Progresivno se šire ka zglobu kuka, pa niz potkolenicu i list noge pa sve do prstiju.

Išijas u nozi prati  i osećaj „mravinjanja“ u nogama, ponekad se čak smanjuje osećaj za dodir na palcu noge. To sve ukazuje na to da je reč o oštećenju diskusa između četvrtog i petog lumbalnog pršljena.

Ahiilov refleks je snižen ili ugašen i to je najpouzdaniji znak išijasa. Bolovi se pojačavaju s pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh). Istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja njihovog intenziteta.

Uz probadanje u ledjima  često je prisutno i grčenje mišića duž kičmenog stuba. To predstavlja odbrambenu reakciju na bolne pokrete. Elastičnost ovog dela kičme biva ograničena, naročito unazad i može se javiti hipotonija mišića (mlitavost).

Bolest išijas karakteriše i nemogućnost stajanja na prstima i peti. To je posledica slabosti fleksora (mišić savijač) i ekslenzora (mišić opružač) palca i fleksora stopala. Usled toga neretko se javljaju i trnci u prstima.

KAKO SE LEČI IŠIJAS?

Za lečenje išijasa je veoma važno, da se utvrdi uzrok pre nego što se započne s bilo kakvom terapijom. Nakon toga se određuje način na koji će se bolest lečiti . U akutnoj fazi, neophodno je hitno lečenje jer su bolovi u ledjima u većini slučajeva nepodnošljivi. Kao najefikasniju meru lekar propisuje primenu injekcija analgetika i kortikosteroida. Nakon primljene terapije lumbalni deo kičme treba grejati pomoću termofora. Takođe, preporučuje se i uzimanje sredstava za relaksaciju mišića sa sedativnim dejstvom.

Često se prepisuju i injekcije vitamina B1,B6 i B 12. U akutnoj fazi lumboishialgije najkorisnije je pravilno držanje kičme. Tačnije postavljanje u položaj na leđima sa natkolenicama u vertikalnom i potkolenicama u horizontalnom položaju, takozvani Vilijamsov položaj. Po smirivanju bolova primenjuje se fizikalna terapija s ciljem da se ojačaju mišići u toj regiji. Bolesnik treba spavati na ravnoj postelji, mora izbegavati podizanje tereta pri ispravljanju. Zabranjeni su nagli pokreti i mora sam sprovoditi odgovarajuće vežbe za išijas.

U slučaju poremećaja potencije i funkcije sfinktera, velike slabosti i atrofije mišića, znakova pritiska na kičmenu moždinu i dugotrajnih bolova, neophodna je hirurška intervencija.

NAJBOLJE VEŽBE ZA LEĐA KAO PREVENCIJA IŠIJASA

Vežbe za išijas koje jačaju mišiće stomaka, leđa i nogu, uz pravilno držanje tela i održavanje normalne kilaže su ujedno i najbolja prevencija. One će smanjiti pritisak na donji deo kičme i sačuvati je od oštećenja.

Preporučuju se plivanje, joga, pilates, trčanje, aerobik koji izuzetno delotvorno utiču na bolna leđa. Međutim, ako je išijalgija već uzela maha, oboleli treba da se posavetuje sa lekarom koji će preporučiti određene fizičke aktivnosti.

VEŽBE ZA ISTEZANJE LEĐA DONOSE REZULTAT

Program, koji se sastoji iz vežbi za istezanje leđa, a kasnije za jačanje trbušne i leđne muskulature, treba započeti čim popuste bolovi. Dakle, ove vežbice izvode se još u krevetu. Poželjno ih je u početku kombinovati sa fizikalnom terapijom i masažom tela. Naročito se preporučuju vežbe u bazenu jer voda rasterećuje telo.

Naravno, terapiju i specifične vezbe za išijas mogu odrediti samo stručna lica i određuju se za svakog pacijenta posebno. Podrazumeva se u zavisnosti od oštećenja i niza drugih faktora kao što su forma obolelog, intenzitet bolova i slično.

išijas
Pexels

PRIRODNO LEČENJE IŠIJASA LEKOVITIM BILJEM

Išijas simptomi se svakako mogu ublažiti i uz pomoć lekovitog bilja,u kombinaciji sa gore pomenutim metodama. Pripremili smo vam velik broj čajeva, tinktura, obloga i ostalih pripravaka iz naše narodne medicine, pa krenimo redom…

ČAJ OD ZOBI UBLAŽAVA BOLOVE U LEĐIMA

Kao prvi recept odabrali smo jedan jednostavan napitak za koji vam je potrebna kašika zobi  i čaša vode(2dl).

Priprema:

 • Kuvajte zob petnaestak minuta pa ga zatim skinite sa vatre. Ovako dobijen čaj od zobi pijte pre svakog glavnog obroka.

Ovaj prirodni lek za isijas se pokazao još delotvorniji ako se kombinuje se oblogama od zobi (kuvane i vruće).

 • One se prislanjaju na obolelo mesto-najbolje je staviti je u čistu čarapu ili pletnenu kesu. Menjajte obloge svaka 4 sata i trudite se da su uvek vruće kada ih prislanjate na telo..

OBLOGE OD LANENOG SEMENA UBRZAVAJU OPORAVAK

Evo kako se pravi obloga za išijas:

 • U 200 mililitara vode stavite jednu supenu kašiku lanenog semena i kuvajte sve oko desetak minuta. Nakon toga skinite sa štednjaka i ostavite nek se prohladi.
 • Izrendati jedan krompir srednje veličine i jednu glavicu crvenog luka. Naribani krompir i luk sjedinite sa vodom od lanenog semena i dobro procedite smesu. Gustišom pospite sterilnu gazu kojom ćete obaviti bolno mesto. Potom sve dobro umotajte lanenom krpom i tako pripremljen oblog držite tokom noći.
 • Ujutru skinite oblog i bolno mesto operite mlakom vodom i premažite maslinovim uljem.
 • Dobro očistiti i izrendati jednu osrednju crnu rotkvu.  Naneti tanak sloj rotkve na lanenu krpu ili sterilnu gazu i preko toga prekriti drugim delom krpe ili gaze. Pripremljen oblog staviti na bolno mesto i dobro uvezati.
 • Oboleli ima subjektivni osećaj zagrevanja. Oblogu koristiti nekoliko puta tokom trajanja išijasnih tegoba koje će vremenom uminuti.

 

TERAPIJA IŠIJASA LEKOVITIM BILJEM –  30 DANA

Savršeni duo – jorgovan i ljutić

 • Sipati u veliku staklenu teglu po 5 kašika cveta jorgovana i cveta ljutića, pa sve preliti sa litar ljute komovice ili šljive.
 • Teglu dobro zatvoriti i držati na toplom mestu 20 dana i više puta dnevno promućkati.
 • Procediti i masirati bolna mesta tri puta dnevno po 10 minuta.
 • Nakon toga isprati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem.
 • Isijas terapija sa jorgovanom i ljutićem traje 6 dana.

Ruzmarin i kantarion

 • Sipati u veliku staklenu teglu po 5 kašika lista i cveta kantariona i lista ruzmarina, pa sve preliti sa litar ljute komovice ili šljive.
 • Teglu dobro zatvoriti i držati na toplom mestu 20 dana i više puta dnevno promućkati.
 • Procediti i masirati bolna mesta triputa dnevno po 10 minuta.
 • Nakon toga isprati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem.
 • Terapija išijasa traje 6 dana.

Orah i ruzmarin

 • Sipati u veliku staklenu teglu po 3 kašike sitno iseckanog lista oraha, istucanog belog luka, lista ruzmarina i lista i cveta suručice. Sve preliti sa litar ljute komovice ili šljive.
 • Teglu dobro zatvoriti i držati na toplom mestu 20 dana i više puta dnevno promućkati.
 • Procediti i masirati bolna mesta tri puta dnevno po 10 minuta. Nakon toga isprati mlakom vodom i namazati maslinovim uljem. Terapija traje 6 dana.

REN JE SPAS KOD IŠIJASA

 • Dobro oprati i osušiti veliki list rena, pa ga posuti smešom od po kašike belog luka(sitno iseckanog), cveta ljutića, lista belog jasena i ljute paprike.
 • Obolelo mesto namazati maslinovim uljem, pa tek onda priviti oblog.
 • Držati oblog ujutru i uveče najviše po 2 sata, to jest dok se ne oseti jako peckanje kože.
 • Nakon toga bolna mesta isprati mlakom vodom, namazati uljem i utopliti.
 • Terapija traje 6 dana.

List kupusa, ren i ljute papričice

 • Uzeti veliki list kupusa i sa njega ukloniti sve žile. Preko njega posuti po kašiku sitno iseckanog svežeg lista rena i sveže ljute papričice.
 • Bolno mesto namazati uljem, a zatim priviti oblog i držati jedan sat, to jest sve dok se ne oseti peckanje.
 • Nakon toga bolna mesta isprati mlakom vodom, namazati uljem i utopliti.
 • Ponavljati 3 puta dnevno.
 • Terapija traje 6 dana

Napomena: Tokom tridesetodnevne terapije po recepturi travara Životića pijte i sledeći čaj za išijas:

 • Pomešati po kašiku sitno iseckanog cveta i lista repušnjače, lista belog jasena, lista ružmarina, osušenih stabljika razvodnika, lista i cveta divlje dan i noći i cveta nevena, pa sve preliti sa litar ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata.
 • Procediti i piti u toku dana dok traje bolest.

ZA UBLAŽAVANJE BOLOVA POMAŽU I BILJNA VINA

Slede još dva veoma interesantna recepta, u pitanju su lekovita biljna vina, evo kako da ih pripremite:

Recept br.1

U 600 ml razblaženog i proključalog vina izručiti po supenu kašiku dobro usitnjenog lista ružmarina, lista i cveta majčine dušice i lista i cveta bosiljka. Poklopiti i ostaviti neka odstoji oko dva sata. Procediti i u periodu od tri dana piti po šolju decilitar pre i posle svakog obroka.

Recept br.2

U litar belog vina izručiti po četiri supene kašike dobro usitnjenih listova ruzmarina, matičnjaka. Dodajte i dve supene kašike sitno iseckanog lista i cveta bosiljka. Sud dobro zatvoriti i držati na toplom tri nedelje uz obavezno mućkanje sadržaja nekoliko puta u toku dana. Medicinsko vino je zatim potrebno procediti i koristiti po 100 ml posle doručka, ručka i večere.

Nadamo se da ćete poneku recepturu iz našeg članka primeniti i u praksi da će vam doneti rezultate u lečenju. Svakako je pre primene bilo kakve terapije išijasa, masaže, prirodnih lekova, neophodna konsultacija sa vašim lekarom.

BONUS VIDEO:


Foto pexels
Autor/Izvor Dijetamesecevemene

Komentari su zatvoreni.