Take a fresh look at your lifestyle.

Šta je spelta, “krupnik” ili “pir”?

0 6,305
Intezivnija naučna istraživanja u novije vreme vratila su speltu u žižu javnosti koja se bavi zdravom ishranom i lekovitim svojstvima namirnica iz prirode. Za ovu vrstu pšenice i njene nusprodukte postoje naučni dokazi da su hranljiviji i zdraviji od modernih žitarica.
Još otprilike 5000 godina pre nove ere znalo se za ovu pšenicu (Triticum spelta), pa do bronzanog i srednjevekovnog doba kada je bila važna namirnica u nekim delovima Evrope pa sve do sada, kada se na velika vrata vratila i uzgaja se širom Evrope i sveta, a sok od zelene mlade spelte je dobio naziv za ponos, “Super hrana 21. Veka“

 

PURUČI SOK OD SPELTE

Klikom na željeni podnaslov odaberite deo teme koji želite da pročitate:

Karakteristike i sastav zrna

Po svojim fizičkim, a naročito nutritivnim i biološkim svojstvima spelta se razlikuje od obične pšenice. Zrno spelte iako fizički i po obliku i veličini podseća na pšenicu, ono poseduje značajno čvršću ljusku.
zrno spelte u činiji perspektiva odozgo
Ovakva spoljašnja struktura štiti jezgro zrna od niskih temperatura, insekata i ostalih nepovoljnih uticaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PG Subanović (@zdravlje.za.sve)

Ono što omogućava ova činjenica je da se spelta uglavnom uzgaja organski, bez preke potrebe za upotrebom mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu bilja, što doprinosi očuvanju njenih izuzetno pozitivnih uticaja na zdravlje.

 

PORUČI SOK OD SPELTE

Zrna spelte sadrže značajan broj različitih proteina, vlakana, ugljenih hidrata i minerala kao što su cink i gvožđe, kao i magnezijum i bakar u većoj meri nego pšenica. Redovna upotreba proizvoda od spelte smanjuje rizik od šloga, dijabetesa tipa II, srčanog udara kao i od nekih vrsta karcinoma. Takođe, spelta je pogodna za ljudsku probavu i potpomaže lakše održavanje telesne težine u željenim granicama.
neobrano zrno spelte na stabljici zumirano

Sastav

Spelta sadrži i 17 aminokiselina koje su sadržane u belančevinama kojih ima u većoj meri nego u drugim žitaricama, a posebno izoleucin, metionin i fenilalanin.

Fenilalanin je „zadužen“ za stvaranje dopamina čiji nedostatak uz određene druge okolnosti može izazvati Parkinsonovu bolest, a takođe proizvodi i adrenalin što, kao što je poznato, pozitivno utiče na raspoloženje i energiju, što dodatno pojačava prisustvo triptofana koji pospešuje sintezu serotonina.

Prisustvo adrenalina i noradrenalina takođe povoljno utiču i na regulisanje šećera u krvi.  Osim vitamina iz grupa A, C, E, F i K značajno se ističe prisustvo vitamina B1, B2, B3 i B17 koji potpomognut određenim količinama selena ima uticaj u zaštiti od razvoja kancera.

Hranljiva vrednost u 100 g

Energetska vrednost – 1.415 kJ (338 kcal)

Ugljeni hidrati – 70.19 g
Skrob 53,92 g
Dijetalna vlakna 10,7 g

Masti
2,43 g

Polinezasićene masti – 1.258 g

Proteini – 17.57 g

Količina vitamina

Tiamin (B1) – 32% – 0,364 mg

Riboflavin – (B2) – 9% – 0,113 mg

Niacin (B3) – 46% – 6.843 mg

Vitamin B6 – 18% – 0,230 mg

Folati (B9) – 11% – 45 mg

Vitamin E – 5% – 0,79 mg

Minerali 

Kalcijum – 3% – 27 mg

Gvožđe – 34% – 4,44 mg

Magnezijum – 38% – 136 mg

Mangan – 143% – 3,0 mg

Fosfor – 57% – 401 mg

Kalijum – 8% – 388 mg

Proizvodi od spelte

S obzirom na ovako bogat i raznovrstan sastav elemenata od spelte se dobijaju veoma kvalitetni proizvodi. U zavisnosti od faze rasta i načina obrade, u proizvodima na bazi spelte se menjaju količine svih gradivnih sastojaka.

Zbog toga je sok od spelte ili sok od zelenog žita kako je možda i jasnije kada ga nazivamo, u novije vreme najpopularniji produkt.  S obzirom da se pravi od mladih vlati, starih tek nekoliko nedelja, dok su još zelene boje i sok ima izrazito zelenu boju.

Još nešto ranije svoju popularnost dostiglo je speltino brašno, samim tim i hleb od spelte,  ali i testenina i druga peciva.

čašica soka od spelta pored spelte u zrnu i mladih odsečenih vlati zelene spelte

Jedna od urbanih legendi o spelti je i ta da je pogodna za ljude koji imaju bolest kao što je celijakija ili su alergični na gluten.

Međutim, s obzirom da je spelta vršta pšenice, tako kao i druge vrste naravno sadrži gluten, iako u manjoj meri u odnosu na neke druge vrste pšenice.

Gluten (na latinskom Gluten, lepak) је kompozitni protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, najviše u raži i ječmu.

Zbog svog sastava, sadržaja minerala i vlakana spelta je pogodna za probavu i značajno lakše svarljiva u ishrani, međutim neophodno je istaći preporuku da ljudi sa bolestima poput celijakije moraju detaljno voditi računa o izbegavanju unosa glutena i iz proizvoda koji ih imaju “u tragovima”.

hleb od spelte sveže ispečen i posut brašnom po kori

Potrudićemo se  da podelimo sa vama što više tekstova o svemu što se odnosi na speltu, vrednosti koje donosi za ljudski organizam, njene proizvode i naša lična i iskustva naših prijatelja.


Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.