Take a fresh look at your lifestyle.

SIMPTOMI MENOPAUZE SA KOJIMA JE BOLJE UPOZNATI SE NA VREME

327

Kako su pokazala brojna medicinska istraživanja, a potvrdila i praksa, menopauza kao posebno hormonsko stanje kod žena nastupa krajem 5. decenije života. Tačnije, kao najtipičnije starosno doba se uzima 48. godina. Menopauza je u vezi sa izostajanjem menstrualnog ciklusa, kada uprvo i dolazi do hormonskih promena, a žena iskusi više različitih i nimalo prijatnih simptoma.

U svakom slučaju, uvek je bolje biti informisan na svaku temu koja se tiče zdravlja, pa predlažemo da u nastavku teksta saznate više o simptomima menopauze, sa kojima je bolje na vreme da se upoznate.

Promene raspoloženja

Doktor E.W. Freeman sa Univerziteta u Pensilvaniji je sproveo detaljnu devetododišnju studiju, koja se bavila ženama u periodima menopauze, koja je podrazumevala praćenje njihovog ponašanja. Zaključak jeste da su nagle i nenadane promene raspoloženja veoma česte, i da su skoro uvek bez konkretnog povoda.

Valunzi

U pitanju su iznenadni napadi vrućine, koji su praćeni neizdrživim osećajem toplote u predelu glave, crvenilom u licu, znojenjem. Istraživanja su pokazala da je ovo stanje u početnom periodu menopauze prisutno kod oko 25 % žena, dok je u poodmakloj menopauzi znatno češće – kod preko 50 % žena.

Ovaj simptom se može ublažiti zdravom i izbalansiranom ishranom, i zdravim životnim navikama – prestankom pušenja, praktikovanjem redovne fizičke aktivnosti itd.

Poteškoće sa spavanjem

Problemi sa spavanjem se uglavnom javljaju između 45. i 55. godine života, a najčešće se javljaju u pratnji sa depresivnim raspoloženjem i pomenutim valunzima, kao takođe izraženim simptomima menopauze.

Depresija

Anita Clayton M.D. sa Univeziteta u Virdžiniji je na temelju svojih istraživanja dokazala da postoji veza između menopauze i povećanog rizika za nastanak depresije kao specifičnog psihoemocionalog stanja. Ona je češća kod onih žena koje su u načelu osetljivije, što tokom menopauze postaje još izraženije, uz teškoću razumevanja i prihvatanja svih promena do kojih dolazi.

Loša cirkulacija

Naučnici sa Univeziteta u Kolaradu su došli do zaključka da hormonalne promene tokom menopauze kod brojnih žena prouzrokuju problem sa vaskularnim sistemom.

Glavobolje

oš jedan neprijatan propratni simptom. Poslednje studije su potvrdile da se radi o intezivnim migrenama, koje su tokom ovog perioda u životu žena češće za čak preko 70 %!

Odsustvo libida

Znatno smanjena seksualna želje je specifična u periodu od oko 20 meseci pre i godinu dana nakon poslednjeg menstrualnog ciklusa, a ovakvo stanje se može produžiti i na narednih 5 godina. Sve je to naravno u vezi sa burnim hormonskih promenama.

Verujemo da su vam ove informacije bile od koristi.

 


Komentari su zatvoreni.