Take a fresh look at your lifestyle.

Samo jedna čaša ovog napitka dnevno sprečava nastanak raznih bolesti, usporava starenje

Za neke od ovih dobrobiti ste sigurno čuli.

4,898

O različitim upotrebama sirćeta se naširoko piše. Ukoliko ga pijete svakodnevno, organizam će vam biti zahvalan.

Sirovo, organsko jabukovo sirće, koje nije filtrirano ili pasterizovano, može uticati na poboljšanje mnogih funkcija u vašem organizmu.

Foto: Pixabay

  • Održava nivoe pH vrednosti u organizmu – mnoge funkcije organizma budu oslabljenje kada se pH vrednosti u njemu smanje. Što ste zdraviji, to je vaša pH veća. Jabukovo sirće je samo po sebi veoma kiselo, ali može pomoći u poboljšanju funkcija vašeg organizma, zbog čega ćete biti zdraviji, energičniji, a i imuni sistem će vam biti jači.

 

  • Snižava krvni pritisak, sprečava pojavu mnogih kardiovaskularnih bolesti i čuva pravilan rad vašeg srca. Jabukovo sirće sadrži veliku količinu kalijuma, koji reguliše nivo natrijuma u krvi, što dovodi do opuštanja krvnih sudova. Neka istraživanja pokazala su da jabukovo sirće može pomoći i osobama koje imaju problema sa trigliceridima.

LOŠE VESTI! Od OVOG POVRĆA biste ipak mogli da se UGOJITE!

  • Veoma je važno znati da jabukovo sirće nikada ne smete piti čisto, jer možete prouzrokovati ranice na jednjaku. Pomešajte sirće i vodu, razmutite, a potom popijte.

STOMAK ĆE VAM BITI RAVNIJI NEGO IKADA! Ovih 5 začina POMAŽU u gubitku kilograma!

  • Pomaže prečišćavanje jetre, ali i drugih organa – pored toga što održava pH vrednosti u organizmu, jabukovo sirće pomaže njegovoj detoksifikaciji. Sastav organskog jabukovog sirćeta potpomaže prečišćavanju jetre, krvnih sudova, limfnih čvorova i reguliše prirodno prečišćavanje krvi.

 

  • Verovatno ste čuli da oni koji konzumiraju jabukovo sirće brže gube kilograme. Zbog svoje kiselosti, kada reaguje sa želudačnom kiselinom, jabukovo sirće će učiniti da se osetite sitim, pa nećete imati potrebu za hranom.

 

  •  pored prečišćavnja jetre, ovaj čudotvorni napitak, održava gljivice pod kontrolom. Sirće je bogato prirodnim enzimima koji neutrališu šećere kojima se gljivice hrane. Previše šećera u organizmu, kao i niska pH vrednost mogu prouzrokovati pojavu kandide i drugih gljivica, a jabukovo sirće vam može pomoći da se protiv toga izborite.

 

  • Sprečava i umanjuje šanse za pojavu osteoporoze – nedostatak koštane mase je glavni razlog pojave osteoporoze. Sirće je odlična namirnica koja će vam pomoći da ovu opaku bolest predupredite, upravo jer je odličan izvor kalcijuma koji je najbitnija materija kada je zdravlje vaših kostiju u pitanju.

Takođe, sirće sadrži visok nivo antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu i time sprečava pojavu malignih ćelija, ali i pojavu znakova ubrzanog starenja. 

Možete ga piti u kombinaciji samo sa vodom, ali možete dodati med, pomešati ga sa pomorandžinim sokom. Još jedan recept koji možete isprobati jeste čaj sa jabukovim sirćetom – prokuvajte vodu, dodajte kašičicu cimeta i štapić cimeta. Potom dodajte kašiku meda i jednu kafenu kašiku sirćeta.


Foto Shutterstock
Autor/Izvor SK Magazin

Komentari su zatvoreni.