Take a fresh look at your lifestyle.

REŠEN MIT! Sigurno ste se pitali… Evo ZAŠTO su žumanca RAZLIČITE boje i koje je ZDRAVIJE!

65,210

Domaća jaja su traženija.

Sigurno ste primetili da postoje različite boje ljuski jajeta, a nekada su samo različite nijanse u pitanju.

Jedete koliko hoćete, a izgledate kao sa NASLOVNICE: 5 napitaka koji će otopiti masti i imaćete STOMAK IZ SNOVA

jaje

Foto: Profimedia

Da li znate kako se TAČNO koristi japanska jabuka? Mi vam donosimo recept koji TOPI masnoće!

Ukoliko obraćate pažnju, takođe, uočljivo je i da žumance vrlo često dolazi u različitim nijansama žute i narandžaste boje.

Svi ste bar nekad uočili bleđe žumance u jajetu koje smo kupili u nekom supermarketu, kao i skoro crveno ili tamno narandžasto žumance kod jaja kupljenih na pijaci domaće proizvodnje. Svakako su i jedna i druga ukusna i odlična za doručak. Da li ste se ikad pitali zašto su žumanca tako različita?

Tajna boje žumanca

Nisu dozvoljene nikakve veštačke boje u hrani za kokoške, ali neki farmeri dodaju prirodne pigmente kako bi pojačali boju. Crvenija boja žumanaca postiže se dodavanjem kapsikuma, a dodavanjem paprike postiže se sličan efekat.

 

jaja

jaja
Foto: Profimedia

 

Šta boja žumanceta znači za naše zdravlje?

Negde postoji “teorija” da je tamnije žumance hranljivije. Međutim, koliko je to zapravo istinito! Možda ćete biti iznenađeni, ali to nema nikakve veze jedno s drugim. I bledo i tamno narandžasto žumance imaju iste hranljive vrednosti, odnos masti i proteina iako tamnije žumance ima malo više vitamina i manje holesterola.

Neki se, pak, kunu da što je žumance tamnije to je jaje ukusnije. Možda to niste primetili ovako, ali kada spremate francuski omlet za doručak, jaja sa tamnijim žumancetom daju omletu puniji ukus. Uprkos boji žumanceta, jaja su odličan izvor proteina u našoj ishrani.


Foto Pixabay
Autor/Izvor SrbijaDanas

Komentari su zatvoreni.