Da stvari budu gore, taj dan nikako nisam mogla da preležim, s obzirom da sam posao morala da privedem kraju, a čekale su me i različite obaveze u kući, kao i samo pakovanje. U svakom slučaju, vođena parolom “snađi se” i “sam svoj majstor”, rešila sam da se izlečim sama, pa sam u prvu pomoć pozvala doktor “Gugla” i u moru različitih recepata koji “teraju” prehladu, viruse i grip, a čiji sastojci samo što ne sadrže od ptice mleko, na jednom forumu našla sam i onaj krajnje jednostavan i koji ne ziiskuje skoro nikakve troškove.

Tako jednostavno, a ipak moćno
TAKO JEDNOSTAVNO, A IPAK MOĆNOFOTO: PROFIMEDIA

Reč je zapravo o nekoj vrsti limunade, pa mi je zvučalo prilično nebulozno da to može bilo šta da uradi, ali u beznađu i sa mišlju da nemam šta da izgubim, rešila sam da do polaska na more (dakle oko 36 sati ukupno) pijem to čudo.

 

Recept se svodio na to da u čašu kisele vode treba dodati sok od jednog limuna i dve kašičice šećera, i tako pripremljen napitak piti nekoliko puta na dan. Zvuči potpuno nemoguće, ali zapravo – ja sam ozdravila! Već sutradan bilo mi je daleko bolje, a do večeri, kada smo polazili, bol u grlu potpuno je nestao, kao i malaksalost.

Napitak zlata vredan
NAPITAK ZLATA VREDANFOTO: PROFIMEDIA

Priznajem, i ja sam pomislila na placebo efekat, ali potom se i moj najbolji prijatelj razboleo na moru, pa je poučen mojim iskustvom primenio istu metodu. I pogađajte? Za 2 dana bio je kao “nov”. Ok, hajde da to pripišemo morskom vazduhu, ali tu nije kraj pozitivnim reakcijama na ovaj napitak – preporučila sam ga i ujaku koji je vukao prehladu nekoliko dana, i koliko sutra – ista je nestala.

Da sve ovo ne bude još jedna prazna priča, pozvala sam i nutricionistu, kako bi prokomentarisala “magični” sok od kisele vode i limuna, i rekla par reči o tome može li zaista da da neke rezultate? Ispostavilo se da je reč o nečem što zapravo zaista deluje, s tim što dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija savetuje da u ovoj kombinaciji nikako ne koristite šećer, već da prednost date medu.

“Do podizanja odbrambenih snaga u praksi može doći, međutim to se duguje limunu iz ove recepture. Verujem da je ovaj recept nastao kao modifikacija i pojeftinjnje iste recepture sa medom umesto šečćera. Takav je napitak mnogo bolja opcija, i prava preporuka za jačanje imuniteta i opšteg zdravlja. Šećeru ovde zaista nije mesto i osim poboljšabnja ukusa, ne vidim mu drugu svrhu, a ista svojstva dobijamo sa medom plus dodatne vitamine, minerale i esencijalne aminokiseline koje će u sinergiji sa limunom dati zaista odlične rezultate. Kada je reč o kiseloj vodi, nekima može prijati da uzmu blago gaziranu, a onima koji imaju problem sa probavom bih preporučila vodu sa povećnim sadržajem Mg. Ukoliko vam nijedna od gaziranih voda ne prija, sigurna i jednako učinkovita opcija jeste mlaka voda sa limunom i medom”, ističe naša sagovornica.

S.P.