PROČITAJTE ŠTA SU JOŠ ZA VAS PRIPREMILE UREDNICE PORTALA ŽENA.RS

Naime, doktorka Karin Mejkls prošlog meseca u okviru predavanja u Nemačkoj opisala je kokosovo ulje kao “čist otrov”, te istakla da će pre ono začepiti arterije negoli svinjska mast. Ova profesorka u Školi javnog zdravlja na Harvardu, koja takođe predvodi istraživanja tumora na Univezitetu Frajburg, iznela je niz sličnih tvrdnji u okviru 50-minutnog predavanja, koje je ubrzo postalo viralno na Jutjubu.

Da li je zaista zdravo koliko smo mislili?
DA LI JE ZAISTA ZDRAVO KOLIKO SMO MISLILI?FOTO: PROFIMEDIA

Njeno predavanje “Kokosovo ulje i druge zablude u ishrani” u velikoj meri odnosilo se na činjenicu da kokosovo ulje zapravo nije zdravo koliko se verovalo, te da sadrži isključivo zasićene masne kiseline.

Da se kokosovo ulje zaista ne preporučuje u ishrani, potvrdila je i nutricionista Budimka Novaković u razgovoru za portal “Žena.rs”.

“To nije ništa novo – kokosovo ulje se nikada nije ni smatralo zdravim. Kokosovo i palmino ulje spadaju u tropska ulja koja su u tečnom stanju na sobnoj temperaturi, i ne treba ih koristiti u ishrani. Preporuka je da se konzumiraju biljna ulja koja su hladno ceđena – suncokretovo, od semenki grožđa, maslinovo…”, ističe naša sagovornica.

 

Kokosovo ulje je postalo popularno početkom 2000-ih među pristalicama zdrave ishrane, nakon što je studija na Univerzitetu Kolumbija otkrila da plod kokosa sadrži srednje-lančane masne kiseline koje, iako zasićene, razgrađuju se u telu tako što stvaraju energiju, a ne talože se u masnom tkivu. Ipak, zdravstveni stručnjaci ostali su do dan danas skeptični, jer ne postoji tačno istraživanje koje bi tačno pokazalo značajne zdravstvene prednosti konzumacije kokosa. Kokosovo ulje popularnost duguje, nažalost, neproverenim “čaršijskim” pričama.

“Mediji često prenose netačne informacije. Važno je uvek konsultovati se sa stručnjacima”, naglašava doktorka Novaković.

Čia semenke su zdrave, ali ništa zdravije u odnosu na čitav nzi drugih namirnica
ČIA SEMENKE SU ZDRAVE, ALI NIŠTA ZDRAVIJE U ODNOSU NA ČITAV NZI DRUGIH NAMIRNICAFOTO: PROFIMEDIA

Doktorka Mejkls je na koncu svega dodala da i druge namirnice koja važe za superhranu poput čia semenki ili acai bobica sadrže iste hranljive sastojke kao i šargarepe, višnje ili kajsije. Sa tim se slaže i naša sagovornica:

“Određene namirnice se prosto forsiraju kao “veoma zdrave”. Ipak, nijedna namirnica nije posebno zdrava ni posebno loša, samo celokupna ishrana može da bude dobra ili loša. Čia semenke su u redu, ali i orah je recimo jednako dobar izbor. Pravilo naše struke je da se u ishrani koristi ono što je lokalno gajeno i što vekovima jedemo. Ponavljam, čia semenke su svakako dobre, ali ne i bolje od hrane koja raste na našem podneblju. One su više stvar pomodarstva”, zaključila je Budimka Novaković.

S.P.