Take a fresh look at your lifestyle.

PRUŽA OTPOR TUMORIMA! Ovaj vitamin znatno smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva

481

Istraživanje je pronašlo da trećina Amerikanaca i četvrtina Britanaca ima manjak ovog vitamina.

Vitamin D, koji se najviše može pronaći u masnoj ribi i punomasnim mlečnim proizvodima, pruža otpor tumorima u želucu blokirajući prolaz ćelijama raka, a najviše štiti žene, piše Dejli mejl.

U studiji, koju je predvodila T. H. Čan, s Harvardske škole javnog zdravlja, sugeriše se da bi idealna doza vitamina D koju bi trebalo da uzimamo trebalo da bude viša od trenutne koja se propisuje.

Istraživanje je pronašlo da trećina Amerikanaca i četvrtina Britanaca ima manjak ovog vitamina. I dok je vitamin teško pronaći u prirodnoj hrani, stručnjaci upozoravaju da vodite računa o suplementima koji nisu možda deteljno testirani i ispitani.

“Trenutno, zdravstvene agencije ne preporučuju vitamin D kao prevenciju protiv raka debelog creva, ali se nakon ovog istraživanja nadamo da će ga uvrstiti u preporuke”, kazala je Mardži L. Meklauh, jedna od autorki studije.

Osim što sunčeva svetlost obezbeđuje u značajnim količinama vitamin D, koji naše telo apsorbuje, ovaj vitamin ćete pronaći u lososu, tunjevini, skuši, sardini, ali i mleku, soku od pomorandže, žumancetu, goveđoj jetri i margarinu.


Foto Profimedia
Autor/Izvor ESPRESO

Komentari su zatvoreni.