Take a fresh look at your lifestyle.

PROVERITE DA LI VAM JE BLOKIRANA ŠESTA ČAKRA: Spojite ruke na grudima i uradite ovu vežbu za otvaranje čeone čakre

1,055

Šesta ili čeona čakra utiče na zdravlje, imunitet i psihičko stanje! Proverite da li je blokirana, a mi vam predstavljamo vežbu za otvaranje šeste, čeone čakre!

Čeona čakra, treće oko ili ajna smeštena je između obrva, na sredini čela, iznad korena nosa i indigo plave je boje. Deluje na funkciju hipofize, upravlja celim sastavom endokrinih žlezda i utiče na imuni i nervni sistem.

Donji deo mozga, levo oko, uši i nos su područja koja hrani ova čakra. Pozitivni aspekti čeone čakre su: intuicija, isceljivanje, moć vizualizacije, samouverenost.

Negativni aspekti su: nedostatak odgovornosti, narcisoidnost, težnja ka moći. Poremećaji na duhovnom nivou odlikuju se kao strah, osećaj besciljnosti i besmislenosti, loše koncentracije, a od telesnih poremećaja to su glavobolja i bolesti organa.

Kratkovidost, dalekovidost, glaukom – za sve postoje i unutrašnji razlozi. Oči predstavljaju sposobnost da vidimo. Kada imamo problem s očima znači da postoji nešto u životu što ne želimo videti.

Kratkovidost ukazuje da posmatrate svet kroz vlastite naočare. Spoljni svet je uvek izraz nas samih. Iz onoga što vidiš vani možeš dosta naučiti o sebi. Kada to osvestiš i postigneš širinu u pogledu na život oko sebe i vid će se popraviti. Dalekovidost se najčešće pojavljuje kod starijih ljudi. To je znak da treba više posmatrati veličinu i širinu života, a ne opterećivati se sitnicama.

Glaukom je povišeni očni pritisak koji je nastao zbog dugotrajnih duševnih boli, neisplakanih suza i povređenih osjećaja. Bitno je prihvatiti svoju tugu i pustiti da suze slobodno teku. Tada će doći do olakšanja, otvorenosti prema životu i smanjenja očnog pritiska.

Ako imate teškoća s ušima, postoji mogućnost da nešto ne želite čuti. Kod dece koja imaju problema s ušima većinom u porodici postoji svađa i nesuglasica. Kako deci to smeta, a ne smeju da izraze svoje nezadovoljstvo povlače se (pokušavaju se izoluju od svoje sredine) i tada često nastaju problemi sa sluhom. Kod bolova u ušima treba se upitati: „Šta ne želim čuti? Gde mi nedostaje poniznosti?” Važno je znati da uvek nesvesno privlačimo situacije i ljude koji nam govore upravo ono što mi ne želimo ili ne možemo shvatiti. Zato slušajte i učite iz toga. Ako slušate i sledite svoj unutrašnji glas, sigurno će nestati i bolovi u ušima.

Nagluvost se uglavnom javlja u starijem dobu zbog zatvaranja prema okolini i nepopustljivosti. Tada je čovek sve manje spreman slušati, menjati se i prilagođavati novim situacijama. Na površinu obično izlaze neki nedovršeni problemi iz prošlosti pa je zato dobro ostati otvorenog duha i svesti. Važno je biti spreman za učenje i prihvatanje pa i za rešavanje nečeg što je potisnuto, a šta osobu muči pa je zbog toga čini nagluvom. Osluškujte unutrašnje znakove i pustite da život i dalje teče u tebi. Inače, gluvoća predstavlja dugoročno odbijanjeda slušate nekoga u svojoj blizini. Neretko se događa da partner osobe koja puno priča ima problema sa sluhom.

Kako sebi pomoći? Uvo je vrlo zanimljivog izgleda. Maštovitiji će videti obrnuto okrenutu siluetu fetusa. Glava je na dnu uha, a stopala su na vrhu. Prema drevnoj kineskoj medicini, u ušnoj školjki odražava se celo tijelo. Na njoj se nalaze tačke povezane s udaljenim organima. Istraživanja su pokazala kada masiramo tačke na ušima, delujemo na protok krvi, odnosno na energiju kroz te organe. Zabeleženi su odlični rezultati u tretiranju stresnih stanja, bolesti zavisnosti, pušenja ili pak tretiranju viška telesne težine i različitih funkcionalnih poremećaja. Masažom ruba uha od vrha do dna, povlačenjem ušne resice i trljanjem kože neposredno uz uho oslobodiće se blokirana energiju u telu. Radimo li to redovno, kažu poznavatelji kineske medicine, imaćemo više energije i sprečiti bolesti. Ako pak nemate vremena ni volje uvek postoje i druge metode kako biste popravili energetsko stanje, a svakako vezano s tim i fizičko zdravlje.

Ko vam smeta, ako stalno šmrkćete? Osobe koje imaju problem s nosom često imaju alergiju, koja se očituje kao kijavica ili teškoća sa sinusima, odnosno nemogućnost disanja. Energetski promatrano, nos je organ kroz koji dišemo. Kad je nos začepljen, razmena sa okolinom postaje ograničena, odnosno postoje konflikti koje želimo izbeći. Obezbedite sebi željeni mir i odvajanje od osoba koje vas iscrpljuju. Kod alergija bioenergetski tretmani mogu pomoći jer će se otvoriti sinusi pa će osobe „prodisati”, a savršeno deluju na mentalno i emocionalno telo pa misli postaju jasnije, a emocije pozitivnije.

Vežba za otvaranje šeste čakre: Sedite na pod, a noge opet prekrstite ispod sebe. Raširite ruke sa svake strane tela, a zatim ih spojite na grudima, malo ispod grla, kao kod vežbe za srčanu čakru. Prste leve ruke isprepletite s prstima desne ruke. Pravilno dišite. Obe ruke s isprepletenim prstima dignite polagano iznad glave i u isto vreme izdahnite vazduh. Nemoj razdvajati ruke dok ih dižete znad glave. Ponovite vežbu nekoliko puta, odmorite se, a zatim je opet ponovite. Kristali koji mogu ojačati čeonu čakru su: amazonit, ametist, azurit, apatit, lapis, safir, sodalit, gorski kristal.


Foto Shutterstock
Autor/Izvor zdravakrava

Komentari su zatvoreni.