Take a fresh look at your lifestyle.

Od brašna se razbolelo 400 ljudi

6,286

Nije tačno da probleme sa stomakom mogu da izazovu samo jaja, mlečni proizvodi, kikiriki ili bobičasto voće. Jedan događaj u Indiji pokazao je da se može otrovati i brašnom.

 

U Delhiju je istovremeno 400 ljudi zatražilo medicinsku pomoć nakon što su svi dobili simptome proliva i povraćanja. Istrage su otkrile da su svi jeli heljdu ili heljdino brašno. Dalje stoji da je heljda ili njeno brašno popularna tokom nekih indijskih verskih festivala kada je post deo obreda.

Indija tajms još prenosi da je proizvođač heljdinog brašna dodao sastojak koji je je trebalo da poveća količinu brašna, a u stvari ga je zagadio.

 

Vlasti proveravaju mlin iz kojeg je brašno poteklo, kako bi utvrdili uzrok trovanja.

Još dva masovna trovanja zbog lošeg brašna dogodila su se i 2011. i 2020. godine za vreme velikih festivala.

“Brašno je među prvih 10 namirnica koje su povezane s trovanjem hranom ili bolestima koje se prenose hranom”, kažu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti”, piše “It dis” (Eat This).

Brašno je, kako se navodi, sirovi poljoprivredni proizvod, koji nije tretiran da bi se ubile bakterije. Bakterije se ubijaju kad se pravi hrana od brašna, zato nikada ne jedite sirovo testo.

IZ CDC-ja podsećaju na epidemiju bakterije ešerihije koli iz 2016. i 2019. godine, kad je zbog kontaminiranog brašna obolelo više od 80 ljudi.


Foto Pixabay
Autor/Izvor B92

Komentari su zatvoreni.