Take a fresh look at your lifestyle.

Nije doručkovao 35 godina! A tvrdi da je to zdravo

448

Doktor Mark Metson, neuorlog sa Nacionalnog instituta za zdravlje u Merilendu, nije doručkovao 35 godina. Ručak preskače, trči po dva sata, a jede tek od pet popodne. Tvrdi da nikada nije bio zdraviji!

Doktor Mark Metson prvi je počeo da se hrani po prinicipima 5:2 dijete

Doktor Metson počinje da jede tek od pet popodne, pa u narednih šest sati nadoknadi sve ono što je u toku dana propustio.
U kulturi u kojoj se tri glavna obroka i dve užine podrazumevaju, sama ideja preskakanja obroka i gladovanja zvuči zaista preterano. Međutim, sudeći po najnovijim istraživanjima, izgladnjivanje ili post kako ga zove doktor Metson, postalo je veoma popularno, a praktikuju ga i glumci Hju Džekman i Benedikt Kamerbeč.
Volter Longo, direktor Instituta za dugovečnost Univerziteta Južna Karolina ozbiljno je proučavao način ishrane doktora Metsona i ustanovio da dva do pet dana posta svakog meseca snižavaju rizik od nastanka dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i raka.
-Gladovanje ili post, snižavaju snižava nivo insulina kao i hormona IGF-1 koji je u direktnoj vezi sa nastankom dijabetesa i kancera. Kada snizite nivo IGF-1 hormona u krvi, vaše telo prelazi na „mirovanje“. Ćelije usporavaju svoj rast, pa se tako usporava starenje i nastanak raznih bolesti – kaže Lango.

A OVO SU PRAVILA DIJETE 5:2

Ovakav režim ishrane su nutricionistkinja Mišel Harvi i onkolog dr Toni Hovel nazvali „dijeta 5:2“, detaljno je objasnili u knjizi „Brza dijta“, a sve se svodi se na to da se pet dana u nedelji hranite uobičajeno, to jest da unosite do 2.000 kalorija (žene) ili 2.400 kalorija (muškarci), a da se u preostala dva dana unos smanji na 500, odnosno 600 kalorija.
Iako je potpuno svejedno kojim ćete danima jesti normalno, a kojim ćete postiti, autori dijete predlažu da se smanjeni unos kalorija veže za ponedeljak i četvrtak.
– Ponedeljkom najmanje mislimo na hranu, a četvrtak je zgodan jer prethodi vikendu, kada većina nas najviše uživa u ukusnim obrocima s porodicom i prijateljima. Najvažnije je da ti dani ne budu spojeni, već da između njih bude razmak od najmanje 24 sata – savetuje nutricionistkinja Mišel Harvi.
Namirnice koje unosite moraju da budu raznovrsne kako bi vaš organizam dobio sve neophodne nutritijente zadužene za njegovo pravilno funkcionisanje.

 

OVAKO IZGLEDA 500 KALORIJA NA TANJIRU
Kada dođe red na 500 kalorija, za doručak možete da pojedete šolju bezmasnog jogurta, jedno kuvano jaje, pola jabuke ili pomorandže i tanak komad crnog hleba.

Za ručak uzmite tanjir supe iz kesice, 75 grama grilovanog pilećeg belog mesa i jedan paradajz, a za večeru 80 grama barenog pirinča, kocku fete i zelenu salatu

Uz ovakav način ishrane, tvrde naučnici ćete popraviti zdravlje, a za mesec dana smršaćete između četiri i šest kilograma.


Komentari su zatvoreni.