Take a fresh look at your lifestyle.

NEMA OPUŠTANJA: Ove NAMIRNICE jesu zdrave, ALI ipak ih konzumirajte u manjim količinama

1,059

Ne preterujte.

Redovno vežbate, pijete dosta vode, hranite se zdravo, a kilogrami se ne tope. Možda mislite da je glavni krivac jedan kolačić ili kockica čokolade koju ste pojeli, ali ne. Istina je da su za to zaslužne te čuvene “zdrave grickalice” koje svaki dana konzumirate.

ČIME SE SVE UKRAŠAVAJU…Trend na Instagramu kome se ODUŠEVLJAVATE može da bude i SMRTONOSAN!

Neke od njih sadrže skrivene šećera i aditive, a ako to nije slučaj, onda možda jedete velike količine hrane za koju mislite da je bezopasna po vašu liniju.

LEKOVITA, začinska biljka koja poboljšava KONCENTRACIJU, a ima je svaka kuhinja

Na ove namirnice treba da obratite pažnju:

Kolačići od riže

Često se misli da ova namirnica sadrži malo masti i da je bez glutena, pa se zbog toga i smatra zdravom. Većina ovih kolačića napravljena je od belog rafinisanog pirinča, čiji je glikemijski indeks skoro 91, dok čista glukoza ima indeks oko 100.

Kolačići od riže se u telu često pretvaraju u šećer, dovodeći do disbalansa nivoa šećera u krvi i do gojenja.

Voćni jogurt

Voćni jogurt
Foto: Profimedia

 Voćni jogurt

Bez obzira na to što možda piše da je nizak sadržaj masti i da je zbog toga dijetalno, ali nutricionistkinja dr Merilin Glenvil tvrdi da neki od njih sadrže i do osam kašičica dodatog rafinisanog šećera.

“Često je šećer sledeći sastojak nakon mleka koji se nalazi u najvećim količinama u jogurtu. Ova vrsta jogurta ima visok glikemijski indeks, zbog čega telo oslobađava više insulina kako bi izašlo na kraj sa naglim porastom šećera u krvi, zbog čega se u telu taloži i više masti”, objašnjava ona.

DESET i više nego dovoljnih razloga da odmah pojedete trešnje!

Namirnice bez glutena

Osim ako imate intoleranciju na gluten ne bi trebalo da izbacujete gluten iz ishrane.

Ako planirate da izbacite gluten iz ishrane, ne nasedajte na hleb i peciva bez glutena jer obično sadrže više šećera i aditiva, i imaju viši glikemijski indeks nego iste namirnice koje sadrže gluten.

Bolji pristup zdravim namirnicama, bez obzira na to da li konzumirate gluten ili ne, podrazumeva da sami spremate hranu sa minimalnom količinom šećera.

Bademi

Foto: Profimedia

 Bademi

Ovo je veoma zdrava namirnica, ali ne bi trebalo da je konzumirate u velikim količinama. Bademi su “zarazni” i ponekad ni ne shvatite da ste grickajući ih pojeli kesicu od 100 grama, a to znači i da ste uneli oko 600 kalorija za tih nekoliko minuta.

Kontrola porcija je veoma važna i ni u kom slučaju ne bi trebalo da pojedete više od šačice badema.

7 prirodnih sredstava za lečenje čira na želucu: Važno je odmah početi sa lečenjem!

Kokice

Veoma su ukusne i zaista su jedna od zdravijih grickalica, ali ćete posle njih biti gladni.

“Kokice su zdravija alternativa grickalicama, ali one i dalje spadaju u ugljene hidrate koji se brzo apsorbuju i naglo podižu nivo šećera u krvi. A pošto šećer oštećuje proteine, visok šećer u krvi je najgori neprijatelj vaše kože. To je verovatno bolja opcija od drugih grickalica, ali ne bi trebalo da ih jedete baš svakog dana”, kaže nutricionistkinja.

činija sa kokicama

Foto: Profimedia

 Obrano mleko

Mleko koje sadrži manje masti i manje kalorija se čini kao bolja opcija. Ali, konzumiranjem obranog mleka, ne unosimo važne nutrijente poput vitamina D, A i E. Masti zaista nisu tako loše kao što su nas učili da verujemo. Već je i dokazano da punomasno mleko ne doprinosi gojenju i srčanim bolestima.

JEDNOSTAVNO I LAKO: Ubrzajte metabolizam pomoću ova tri napitka!

Nutricionistkinja smatra da punomasno mleko zapravo obezbeđuje važne masne kiseline, poput omega 3 masnih kiselina, konjugovane linolne kiseline, a koje imaju moćna anti-zapaljenska svojstva i dobre su za mozak.


Foto Profimedia
Autor/Izvor SrbijaDanas

Komentari su zatvoreni.