Take a fresh look at your lifestyle.

Maslinovo ulje HRANI kožu i NEGUJE, odlično je za kosu, ali se NE PREPORUČUJE ukoliko imate ovaj PROBLEM

6,170

Maslinovo ulje je definitivno namirnica koju biste trebali da uvrstite u svakodnevnu ishranu, ali je isto tako veoma efikasno i u svakodnevnoj nezi kože.

Onemogućava gubitak vode

Maslinovo ulje održava kožu hidriranom, pa zato ona izgleda svežije i zdravije.

Čini kožu otpornijom

Ukoliko nanosite maslinovo ulje, štetne materije iz okruženja joj neće moći ništa. Ovo ulje jača zaštinu barijeru kože i smanjuje iritacije.

Usporava starenje

Maslinovo ulje obiluje vitaminima A, D, K i E, jednako kao i skvalenom, snažnim antioksidansom koji nas štiti od oksidacije osetljivih masnih kiselina i isušivanja, a važan je sastojak hidro-lipidnog sloja kože. Svi ti sastojci zajedno smanjuju oksidativni stres na koži, a on je glavni krivac za prevremeno starenje.

 

maslinovo ulje

maslinovo ulje
Foto: Profimedia

 

Ima antibakterijsko delovanje

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje ima antibakterijsko delovanje, pa se ponekad može koristiti za lečenje bakterijskih infekcija kože.

Kako je najbolje koristiti ovo ulje?

Kako biste sprečili nastanak bora, pre spavanja nanesite na područje oko očiju ili usana nekoliko kapi maslinovog ulja.

Osobe sa suvom (ali ne osetljivom) kožom mogu koristiti maslinovo ulje kao bazu za hidratantnu masku. Pomešajte ga sa sastojcima kao što su belance, med ili ovsena kaša i ostavite dvadeset minuta na koži, zatim isperite. Takva maska kožu smiruje, čini mekšom i hidrira.

Maslinovo ulje se može koristiti i za dubinsku negu kose. Sve što je potrebno je da na krajeve stavite veću količinu ulja i tako prespavate. Ujutru kosu operite na uobičajen način.

 

Ulje

Ulje
Foto: Profimedia

 

Ko ne sme da koristi ovo ulje?

Stručnjaci se slažu da maslinovo ulje nije dobar izbor za osobe sklone aknama ili za one sa začepljenim porama. Naime, masne kiseline kojima maslinovo ulje obiluje su upravo hrana za bakterije koje uzrokuju akne i gljivice.


Foto Pixabay
Autor/Izvor SrbijaDanas

Komentari su zatvoreni.