Take a fresh look at your lifestyle.

Manuka med je najskuplji na svetu: 500 grama košta 16.000 dinara, a razlog za to je samo jedan

5,336

Ovaj med je neprocenjivo vredan što pokazuje činjenica da postoji mnogo njegovih “lažnih” varijanti širom sveta

 

Manuka med se dobija od cvetova biljke manuke (Leptosperum scoparium), preciznije grma koji raste na Novom Zelandu, a smatra se najzdravijim medom na svetu. Jedan od glavnih zdravih sastojaka, po kom je ovaj med tako poseban i koji mu diže cenu je metilglioksal (MGO), supstanca snažnog antibakterijskog dejstva koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

Napravljeno je čak i istraživanje o količini MGO-a u medu, nemački naučnici su uporedili šest uzoraka i zaključili da najbolji Manuka med sadrži od 38 do 761 mg/kg, dok običan ima do 5 mg/kg.

Foto: Pixabay.com

Što više MGO-a med sadrži, to ga čini skupljm. Na primer, onaj sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, dok se cena meda sa 500 mg/kg metilglioksala penje do preko 16.000 dinara za pola kilograma. Razlika u količini spomenutog aktivnog sastojka zavisi od sezone i tačnog porekla. Najbolji je onaj sa divljih, nekultivisanih područja Novog Zelanda.

U “Evropskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti” 2010. godine je objavljena studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja uticaja Manuka meda na zdravlje. Naučnici su otkrili da je ovaj med u stanju da ubije sve patogene (mikroorganizme koji izazivaju bolest) sa kojima su ga testirali. Za razliku od uticaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju da naprave otpornost na MGO.

Foto: Pixabay.com

Novozelandske vlasti upozoravaju da se na tržištu nalazi puno “lažnog” manuka meda i da bi ga uvek trebalo kupovati samo od sertifikovanih proizvođača. Pravi Manuka med nosi oznaku UMF (Unique Manuka Factor) što u prevodu znači “jedinstveni manuka faktor”. Uz tu oznaku stoji i broj, a što je taj broj veći, veći je i kvalitet meda, odnosno on sadrži veće koncetracije MGO-a.

(Telegraf.rs / Izvor: awarenessact.com)


Foto Pixabay
Autor/Izvor Telegraf.rs

Komentari su zatvoreni.