Take a fresh look at your lifestyle.

Lekovite strane ulja vučjeg trna

6,252

Jedinstveno visok sadržaj masnih kiselina u ulju vučjeg trna i bogatstvo nutrijenata koje sadrži, čine biljku jednom od najzdravijih danas.

 

Veruje se da ima antioksidanstka, antiupalna i antivirusna svojstva, koja održavaju organizam zdravim.

Ovo su potencijalne dobrobiti ulja vučjeg trna:

Pospešuje zdravlje kože

I oralna i loklana upotreba ulja vučjeg trna pozitivno deluju na probleme sa kožom. Ono pospešuje hidraciju kože, elastičnost i regeneraciju, a čak rešava i sprečava akne. Ulje vučjeg trna može biti dobro i za lečenje rosacea*, hroničnog upalnog stanja koje izaziva pojavu crvenih kvržica na licu.

Pomaže u održavanju telesne težine

Stručnjaci kažu da masne kiseline iz ulja vučjeg trna šalju signal organizmu da prestane sa taloženjem masti. Prema doktoru Mehmetu Ozu, ovo ulje vam može pomoći da se duže vreme ne ugojite, ukoliko se poredi efekat sa konvencionalnim programima za mršavljenje.

Pomaže u sprečavanju demencije i Alchajmerove bolesti.

Vitamin B12 u ovom biljnom ulju može pomoći u poboljšanju kognitivnog pada. Omega-3 i druge masne kiseline u ovom ulju takođe doprinose.

Ubrzava lečenje čira i refluksne bolesti

Ulje vučjeg trna smiruje sluzno tkivo u digestivnom traktu, i može biti korisno za lečenje čira na želucu. Takođe, možete ga isprobati i za lečenje drugih problema sa stomakom, uključujući uznemiren stomak, dispepsiju i zatvor.

Ublažava suvoću očiju

Ulje vučjeg trna ublažava suve oči, stanje koje je često kod starijih ljudi i žena u menopauzi, i obično je uzrokovano hormonskim promenama. Prema doktroki Tori Hadson, istraživanje je pokazalo da oralna suplementacija u obliku ulja vučjeg trna kod osoba sa suvim očima je za tri meseca imala pozitivan efekat na osmolaritet i simptome suvog oka, kao što su crvenilo i osećaj peckanja.

Sprečava oštećenje jetre

Istraživanje na životinjama pokazalo je da ovo biljno ulje ima moćna hepazaštitnička svojstva, zahvlajujući antioksidantima. Ulje umanjuje količinu aflatoksina u jetri i uklanja štetu. Jedno klinično ispitivanje, objavljeno u „Žurnalu kliničke nauke“ otkrilo je da ulje vučjeg trna pomaže u normalizaciji enzima jetre i seruma žučne kiseline.


Foto Kucnilekar
Autor/Izvor Kucnilekar

Komentari su zatvoreni.