Take a fresh look at your lifestyle.

Lekovita svojstva kurkume i lečenje različitih bolesti (SAVETI I RECEPTI )

627

Kurkuma je snažan antioksidans, protivupalno, antigljivično i antibakterijsko sredstvo, koja leči tegobe gastrointestinalnog trakta, bolesti jetre, reumu , artritis, bol u zglobovima, kožna oboljenja – psorijazu, ekceme, osip. Eliminiše toksine iz organizma, poboljšava krvnu sliku, smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi.

Kurkuma povoljno utiče na rad štitne žlezde, reguliše metabolizam, umiruje upalne procese, potstiče mršavljenje. Kurkuma se može nabaviti u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane, kao samostalan začin ili u sastavu začina karija.

Lečenje uz pomoć kurkurme kod različitih patologija.

Standardna doza: u hranu se dodaje oko 1/8 do 1/4 kašikice kurkume u svaki obrok.

1. Gastroenterološka oboljenja. Kao jak antiseptik, kurkuma je veoma efikasna kod bolesti želuca i creva, posebno za hronične dijareje i nadutosti stomaka.
Doza: 1 kašikica kurkume u prahu rastvorena u čaši vode.

2. Bolesti grla. Ispiranje grla sledećim rastvorom: 1/2 kašikice kurkume i 1/2 kašikice soli rastvorene u časi tople vode. Nekoliko puta dnevno ispirajte ovim rastvorom grlo i upala će brzo proći.

3. Dijabetes. Za kontrolu nivoa šecera u krvi i smanjenja doze sintetičkih lekova preporučuje se kurkuma sa tabletom Mimie. Standardna doza: 500 mg kurkume sa jednom tabletom Mumie, dva puta dnevno.

4. Za bol u zglobovima i bolesnu kičmu preporučuje se ukusan napitak „Zlatno mleko„, koji pomaže kod ponovnog uspostavljenja „kičmenog maziva“ i ispira naslage soli.

5. Zapaljenske bolesti desni. Ispiranje: 1 kašikica kurkume rastvorena u časi tople vode.

6. Anemija. Kurkuma je veoma bogata gvoždjem. Pola kašikice kurkume, pomešane sa malo meda – odlicna kombinacija za apsorbovanje gvoždja.

7. Opekotine. Pasta od kurkurme pomešana sa sokom aloe. Takodje , pasta od kurkume odlično je sredstvo protiv kožnih bolesti i ekcema.

8. Pri trovanju hemikalijama. Kurkumu se preporučuje dodavati u ishranu (pola kašikice na svaki obrok) pri trovanju hemikalijama i insekticidima.

9. Prehlada, kašalj, grip. Pola kašikice kurkume u prahu pomešati sa 30 ml toplog mleka. Uzimati 3-4 puta dnevno.

10. Faringitis. Kašikicu meda pomešati sa pola kašikice kurkume u prahu. Držati u ustima nekoliko minuta, 3-4 puta dnevno.

Kurkuma ima veoma snažan uticaj na organizam. Ako koristite lekove, konsultujte svog lekara, da izbegnete neželjene posledice.

Kurkuma je kontraindikovana u sledećim slucajevima:

– žutica
– bolesti žuci
– u velikim dozama u trudnoći i kod bolesti gastritisa i čira na zelucu
– deci ispod 5 godina starosti


Komentari su zatvoreni.