Take a fresh look at your lifestyle.

Lekovi protiv HOLESTEROLA i ova hrana mogu da budu OPASAN SPOJ

480

Terapija za povišen holesterol nema efekta ako se ne držite preporučenog dijetetskog režima ishrane. Prema rečima Milke Raičević, nutricioniste iz DZ Palilula, nema te tablete koja preko noći može da izbriše nakupljenu masnoću.

Kada nivo holesterola dostigne zabrinjavajuće razmere lekar će vam propisati odgovarajuće lekove, ali uz njih nećete dobiti dozvolu da jedete i pijete sve što vam duša poželi. Lekovi neće anulirati posledice loše ishrane, jer delotvorna terapija zahteva i promenu načina života – ističe nutricionista.

Ona navodi da je poželjno pridržavati se mediteranskog načina ishrane.

– Mediterinska hrana se zasniva na voću, povrću, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orasima, pasulju i ribi, dokazano smanjuje nivo masnoće u krvi, a i rizik od srčanih bolesti za čak 30 odsto – objašnjava nutricionista.

Evo čega se još treba pridržavati ako pijete lekove za holesterol:

PAZITE NA SKRIVENI ŠEĆER

Svi znamo da kolači povećavaju nivo šećera u krvi, ali niko ne misli na šećer skriven u jogurtu, kiflama, gaziranim pićima… Prekomeran unos šećera utrostručuje rizik od niskog nivoa dobrog holesterola. Pravilo je jednostavno – manje šećera, viši HDL, niski trigliceridi.

IZBEGAVAJTE GREJPFRUT

Grejpfrut u kontaktu s lekovima za holesterol može da dovede do komplikacija, da statine unete lekovima pretvori u neprijatelje. A krivac su furanokumarini, komponente koje utiču na to kako vaše telo razlaže statine. Mogu povisiti nivo statina u krvotoku i uzrokovati potencijalnu toksikaciju. Ako ne koristite lekove, grejp je dobrodošao. Jedan dnevno za mesec dana snižava holesterol za čak 15,5 odsto.

Preskakanje doručka povećava nivo holesterola
PRESKAKANJE DORUČKA POVEĆAVA NIVO HOLESTEROLAFOTO: PROFIMEDIA

NE PRESKAČITE DORUČAK

Doručak je najvažniji obrok za vaše srce. Ako ga preskačete, možete povećati nivo holesterola, a rizik od srčanog udara za čak 27 odsto. Ali ne počinjite dan prženom slaninom ili kobasicama. Meso svedite na minimum, a jedno jaje dnevno prava je mera.

NE PRETERUJTE S VINOM

Nema potrebe da za večerom preskačete čašu vina. Alkohol u umerenim količinama može doprineti povećanju HDL, dobrog holesterola, a ako pijete više od jedne čaše, ugrožavate srce i jetru. Izbegavajte koktele, pogotovo ako imate povišene trigliceride.

NE ODBACUJTE MASNOĆE

Masti imaju lošu reputaciju, ali ne sve. Trans-masti nisu dozvoljene, što znači da treba izbegavati gotova pakovanja kolača, kafu s krimerom, zamrznute pice… jer sadrže delimično hidrogenizovana ulja. I zasićene masti su u redu, ali umereno, a daleko najbolje su one u orasima, maslinovom ulju, avokadu, ribi, jer poboljšavaju holesterol i snižavaju nivo triglicerida.

SLADITE SE TAMNOM ČOKOLADOM

Ustanovljeno je da tamna čokolada snižava nivo lošeg holesterola za 20 odsto, a za čak toliko povećava i nivo dobrog holesterola. To je verovatno zbog flavonoida, antioksidanata koji utiču na zdravlje srca. Birajte onu sa 70 odsto kakaoa ili više.


Foto profimedia
Autor/Izvor ŽENA

Komentari su zatvoreni.