Kako deluje koja biljka i kako da prepoznate koja je baš za vas, objasnila je Ana Milivojević, osnivač i urednica portala kodren.com
KAKO DELUJE KOJA BILJKA I KAKO DA PREPOZNATE KOJA JE BAŠ ZA VAS, OBJASNILA JE ANA MILIVOJEVIĆ, OSNIVAČ I UREDNICA PORTALA KODREN.COMFOTO: PROFIMEDIA

– Birajte biljku koja svojim dejstvom pokriva više vaših problema. Recimo, ako ste pod stresom i imate srčane tegobe, onda su matičnjak, glog i lavanda dobar izbor. Ako imate problema sa crevima, onda su kamilica, nana, origano i eventualno odoljen za vas. Ukoliko patite od nesanice, onda su tu odoljen, lipa, zova, hmelj, matičnjak – kaže Ana Milivojević.

Važno je znati, naglašava naša sagovornica, da upotreba lekovitog bilja i čajeva za smirenje ne isključuje upotrebu lekova, posebno kod težih slučajeva.

– Biljni lek za smirenje nije zamena za klasičan lek za umirenje ili antidepresiv. Koristite zvanične lekove, a čajeve kao pomoćno sredstvo. Obavezno se posavetujte i sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite lekovito bilje, zato što neke biljke, poput kantariona, znaju da ometaju upotrebu i smanjuju dejstvo lekova.

Pobuđuje žlezde s unutrašnjim lučenjem i rasteruje turobne misli. Smiruje upale i grčeve. Nije za nesanicu. Smanjuje dejstvo nekih sintetičkih lekova, pa treba biti oprezan.

Matičnjak

Matičnjak ima vrlo kompleksno dejstvo. Miriše na limun, najčešće se koristi kao čaj ili tinktura za srčane aritmije, protiv mišićnih grčeva, nesanice, visokog krvnog pritiska, napetosti… Zna da uspava i omami u jačoj dozi.

Valerijana

Valerijana (odoljen) jedna je od najpopularnijih biljaka za smirenje i ujedno najjači bezbedni biljni sedativ. Uspavljuje i opušta. Preporučuje se kod nesanice, napetosti, grčeva u crevima, za bolne menstruacije i valunge tokom menopauze.

Glog

Glog je tradicionalni biljni lek za srce i visok pritisak. Umiruje srčane aritmije, reguliše visok pritisak, ali je vrlo nezgodan jer se teško dozira. Potrebno je veliko znanje i iskustvo za njegovu primenu.

Lavanda
LAVANDAFOTO: SHUTTERSTOCK

Mediteranska biljka divnog mirisa umiruje celo telo. Odlična je i za ublažavanje stomačnih grčeva. Koristi se i za lečenje nesanice.

Beli luk

Svima je poznat kao lek za visok holesterol i crevne parazite, ali je ujedno i odlično sredstvo za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Lipa

Divno miriše i opušta. Čaj od lipe je odličan za miran i čvrst san.

Origano

Čaj od ove biljke je odlično sredstvo za umirivanje mišićnih grčeva i protiv nesanice. U manjim dozama deluje stimulativno, a u većim omamljuje.

Kamilica
KAMILICAFOTO: SHUTTERSTOCK

Lekovita biljka koja opušta celo telo. Jače doze čaja od kamilice pomažu kod stomačnih grčeva i nesanice.

Bosiljak

U jačim dozama koristi se kao antidepresiv ili anksiolitik. Veoma je efikasan kod problema sa mokraćnom bešikom. Dobar je i za stomak i pluća.

Žalfija

Umiruje nervozno srce, grčeve creva i snižava visoku temperaturu. Sa žalfijom treba biti oprezan, jer ume nepovratno da ošteti jetru.

Čubar

Umiruje srce, podstiče i budi duh. Poboljšava prokrvljenost. Važi i za afrodizijak, ali to nije naučno dokazano. Preporučuje se nervoznim i plahovitim ljudima koji loše spavaju.

J.V.