Take a fresh look at your lifestyle.

Kurkuma i med za mršavljenje, lice, kosu, bele zube – recept

Kurkuma začin mnogima od nas je već poznat jer ga sadrži kari, omiljen u mnogim kuhinjama sveta. Ova biljka je iz porodice đumbira.

 

Ono što nismo dovoljno poznavali su njena brojna  lekovita svojstva. Narodna medicina i savremena nauka ih dovoljno dobro poznaju.

U ovom članku ćemo se potruditi da vam pojasnimo šta je kurkuma. Saznajte kako se koristi, te za koje se bolesti se naročito preporučuje. Pročitajte kako da napravite ukusna aromatična jela pomoću ovog izuzetanog začina.

Upotreba kurkume u ajurvedi U drevnim ajurvedskim spisima koji datiraju od pre dve hiljade godina kurkumi se pripisuje terapijsko delovanje u vezi sa nizom patoloških stanja. To su na prvom mestu oboljenja pluća, kože kao i organa za varenje. U pomenutim knjigama, koje i danas važe za azbuku tradicionalne medicine, zapisani su i brojni recepti sa kurkumom. Najzastupljenije su receptureza preparate protiv raznih vrsta bolova, zaceljivanje rana i protiv poremećaja rada jetre. Intenzivna naučna istraživanja sprovedena tokom poslednjih 50 godina potvrdila su blagotvorno delovanje ove biljke. Njegova lekovitost potiče od njenog sastojka – alkaloida kurkumina, prirodnog antiseptika koji ima i snažno antikancerogeno dejstvo.


Foto Pixabay
Autor/Izvor Dijetamesecevemene.com
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.