Take a fresh look at your lifestyle.

Kefir dijeta u 12 varijanti -izaberite najbolju za sebe!

821

Kefir dijeta… ako ste ukucali ovo u pretraživač, verovatno pokušavate da smršate uz pomoć kefira. Nije ni čudo. Kefir je na svoj način unikatan proizvod, niskokaloričan, lako svarljiv i bogat brojnim hranljivim sastojcima. I naravno, kefir je osnovni činilac mnogih dijeta kojima je cilj mršavljenje, a prisutan je i kao sekundarna namirnica (ako ga tako možemo nazvati) u nekum drugim dijetama, u kombinacijama sa jabukama, heljdom itd.

Da vidimo kakve su varijacije na temu dijeta gde je kefir glavna namirnica.

Prvu možemo nazvati „čistom“ kefir dijetom. To znači da tokom tri dana uzimate samo kefir – svakodnevno pijete litar do litar i po kefira dnevno, raspoređeno u 5-6 doza u podjednakim vremenskim razmacima. Naravno, kefir ne sme biti zašećeren i sadržati masti.

Ta varijanta je daleko teža od sledeće: uz ovu količinu kefira svakodnevno možete jesti po pola kilograma moža i povrća. Ovu kefir dijetu možete držati najduže 5-6 dana.

Jedna od varijanti dijeta sa kefirom traje sedam dana, kaloričnija je i uključuje više namirnica. Sve se sprema bez ikakvih začina, soli i šećera:

Prvi dan – obaren krompir (pet komada srednje veličine) i 1.5 l kefira

Drugi dan – barena piletina (100 grama) i 1.5 l kefira

Treći dan – obareno nemasno meso, najbolje teletina (100 grama) i 1.5 l kefira

Četvrti dan – barena riba (100 grama) i 1.5 l kefira

Peti dan – voće i povrće, zabranjene su samo banane i grožđe jer su visokokalorični (najviše 1 kg) i 1.5 l kefira

Šesti dan – samo kefir

Sedmi dan – samo mineralna voda

Ovu dijetu možete ponoviti tek nakon najmanje mesec dana, a preporučljivo je da prođu i dva meseca. Kako god da uzimate kefir, ne sme sadržati šećer niti masti.

12 varijanti dijete sa kefirom

Poznato je da je kefir jedan od najzdravijih mlečnih proizvoda. Koristi se i kao prevencija i kao lek za razne bolesti. Kefir ima umirujuć efekat na cirkularni i nervni sistem. Bogat je vitaminima i mineralima, olakšava varenje, čini čitav organizam zdravijim, podmlađuje kožu i poboljšava stanje kose i noktiju. Sem toga, dijete čiji je osnovni sastojak kefir su dovoljno lake i kilogrami se brzo tope.

1. „Čista“ dijeta sa kefirom
Traje tri dana dokom kojih pijete samo 1-1.5 litar kefira bez šećera svakog dana, podeljenog u pet ili šest porcija u jednakim vremenskim razmacima. Iako ćete ogladneti, izgubićete 3-4 kilograma.

2. Kefir dijeta nutricionističkog instituta
Traje 21 dan. Tokom ove tri nedelje možete izgubiti do 10 kilograma. Ne postoje posebni recepti za doručak, ručak i večeru, ne postoje posebno preporučljive namirnice ili nešto što se ne sme jesti, ali su osnovni principi razumljivi.
Najbitnija stvar je da se smanji unos kalorija. Jasno je da to podrazumeva izbacivanje belog šećera, hleba, prženih jela i krompira iz ishrane. Najmanje polovina masti koju unesete u organizam mora biti biljnog porekla. Meso i riba bi trebali da budu nemasni, a mleko obrano (važi i za mlečne proizvode). Možete jesti voće i povrće koje ne sadrži skrob u neumerenim količinama. Pijte najviše litar i po tečnosti dnevno, i to bar litar vode u kojoj ste držali kefir, a pola litre možete zameniti i vodom ili prirodnim sokom. Možete jesti najviše 5 grama soli (poželjno je soliti hranu). Rasporedite hranu u 5-6 obroka dnevno i jedite u podjednakim vremenskim razmacima.

3. Zimska kefir-dijeta
Ovu dijetu ne bi trebalo da držite duže od tri dana i nemojte je ponavljati bez mesec dana razmaka. Koliko kilograma ćete izgubiti zavisi od Vašeg organizma i zdravlja (visine, težine, starosti itd.).
Doručak: šolja kafe sa mlekom, omlet i kupus-salata. Ili: šolja čaja sa mledom, parče hleba sa puterom, jaje, kaša od pšenice
Ručak: pečene jabuke ili šolja koktela od kefira
Popodnevna užina: čaša kefira ili jabuka i parče sira
Pre večere: salata od cvekle, dinstana šargarepa, pileća supa, parče hleba. Ili: supa od pečuraka, meso i kupus
Večera: šolja čaja, riba pržena na biljnom ulju sa pečenim krompirom.
Pre spavanja: čaša kefira ili obranog mleka.

4. Dijeta sa kefirom i voćem
Tokom ove dijete neophodno je piti 1.5-2 litre kefira dnevno i možete jesti voća u neograničenim količinama. Ovu dijetu možete držati jedan dan, kada postite, ali možete je držati i 3-4 dana neprekidno. Tako se gubi prosečno 2-3 kilograma za tri dana.

5. Rasterećujuća dijeta od kefira
Ova kefir dijeta se obično drži nakon praznika. Prvi razlog tome je da se organizam rastereti i oporavi, drugi, da se ne navikne na prevelike količine hrane, što brzo dovodi do prekomerne telesne težine. Ovu dijetu možete držati i jedan dan, izbegavajući hranu koju ste često jeli tokom praznika, ako se niste ugojili i hoćete samo da rasteretite organizam.

Doručak: čaša kefira i eventualno parče hleba

Ručak: čaša kefira ili voće (poželjno jabuke)

Popodnevna užina: dve jabuke i čaša kefira ili soka

Pre večere: čaša kefira ili voće

Večera: parče sira i jedna ili dve jabuke

Pre spavanja: čaša kefira ili mleka.

6. „Ukrštena“ dijeta sa kefirom
Može se držati koliko hoćete, jer nije teška. Koliko kilograma ćete izgubiti zavisi od Vašeg organizma i njegovog trenutnog stanja i potreba. Dijeta je vrlo jednostavna. Jednog dana pijete samo kefir sa 1% masti (u neograničenim količinama), sledećeg možete jesti bilo šta, bez ograničenja. Ponekad umesto kefira možete piti običnu vodu.

7. Dijeta sa kefirom i jabukama
Drži se 9 dana, ali ima dugoročni efekat. Možete izgubiti do 9 kilograma tokom ove dijete.

Prva tri dana: samo po 1.5 litar nemasnog kefira

Druga tri dana: po 1.5 kg svežih jabuka

Treća tri dana: po 1.5 nemasnog kefira
S vremena na vreme, dok držite ovu dijetu, možete osetiti slabost, pa zato ponekad možete uzeti neku namirnicu bogatu ugljenim hidratima ili proteinima.

8. Devetodnevna dijeta sa kefirom
Teško ju je držati; za devet dana gubite oko 9 kilograma. Morate se pažljivo vratiti na stari režim ishane, nemojte odmah preterati sa visokokaloričnom hranom.

Prva tri dana: kefir sa 1% masti u neograničenim količinama i 100 grama barenog pirinča (bez soli)

Druga tri dana: kefir sa 1% masti u neograničenim količinama, 100 grama barenog pilećeg belog mesa, bez soli

Treća tri dana: kefir sa 1% masti u neograničenim količinama, sveže jabuke u neograničenim količinama.

9. Osmodnevna dijeta sa kefirom
Ova dijeta je teška i po kvalitetu namirnica i po količini hrane koju jedite, jer je hranljiva vrednost namirnica nedovoljna za dnevne potrebe organizma ako želite da normalno funkcionišete. Pre nego što krenete sa ovom dijetom, neophodno je da se konsultujete sa svojim lekarom. Ako imate bilo kakvu bolest, nemojte držati ovu dijetu.
Svu navedenu hranu rasporedite u 3-4 obroka tokom dana. Nemojte menjati proizvode niti dodavati bilo šta (posebno ne šećer ili so). Vodu možete piti u neograničenim količinama.

Prvi dan: pola litre kefira, 3-4 obarena krompira

Drugi dan: pola litre kefira, pola kilograma sušenog voća

Treći dan: pola litre kefira, pola kilograma mladog sira

Četvrti dan: pola litre kefira, pola kilograma kisele pavlake

Peti dan: pola litre kefira, 300 grama barene piletine

Šesti dan: pola litre kefira, 2 kg svežeg voća

Sedmi dan: 2-3 litre kefira

Osmi dan: mineralna voda u neograničenim količinama.

10. Petodnevna kefir dijeta
Tokom ove dijete možete izgubiti i do 5 kilograma. Karakteristika ove dijete je da se režima ishrane morate pridržavati strogo po satima:
7:00 šolja čaja bez šećera
9:00 salata od dve narendane srednje šargarepe začinjena biljnim uljem
11:00 200 grama barenog mesa, teletine ili pilećeg belog mesa
13:00 jedna jabuka
15:00 tvrdo bareno jaje
17:00 jedna jabuka
19:00 10 suvih šljiva
21:00 čaša kefira.

11. Posni dani sa kefirom i surutkom
Kada želite da pročistite organizam, držite ovu dijetu po par dana. Efekat se zasniva na tome da kefir i mlad sir regulišu metabolizam, organizam normalno troši energiju i tako dolazi do gubitka telesne težine. Onog dana kada pijete surutku pojedite 500-600 grama nemasnog mladog sira, podeljenog u 5-6 obroka. Tih dana možete piti samo vodu. Onim danom kad pijete samo kefir, podelite 1.5 l kefira u 5-6 porcija. Danom kada pijete i surutku jedite 250-300 nemasnog mladog sira i 750 ml kefira, takođe podeljeno u 5-6 procija.

12. Jednonedeljna kefir dijeta
Tokom ove dijete sve namirnice se pripremaju i jedu bez soli i šećera. Pošto je teška, držite je jednom u dva ili tri meseca, nikako češće. Koliko ćete smršati zavisi od karakteristika i stanja vašeg organizma, ali prosek je oko 5 kilograma.

Prvi dan: 1.5 l kefira i 5 barenih krompira

Drugi dan: 1.5 l kefira i 100 grama barene piletine (najbolje belog mesa)

Treći dan: 1.5 l kefira i 100 grama barenog nemasnog mesa (preporučljivo teletine ili govedine)

Četvrti dan: 1.5 l kefira i 100 grama barene nemasne ribe

Peti dan: 1.5 l kefira i voće i povrće (nisu dozvoljene samo banane i grožđe, jer su previše kalorični)

Šesti dan: 1.5-2 litre kefira

Sedmi dan: mineralna voda u neograničenim količinama (bolje uzeti negaziranu).
Najbolje je piti po jednu čašu kefira na svaka 3-4 sata. Sem toga, tokom dana možete menjati i vrste kefina. Npr. nemasni kefir, pa zatim hrana, pa masniji kefir. Bolje je piti mineralnu vodu nego običnu. Tokom ove dijete ne smete piti kafu ili čaj.

 


Foto Profimedia
Autor/Izvor DIJETA

Komentari su zatvoreni.