Take a fresh look at your lifestyle.

Kako iskoristiti skrivene ljekovite vrijednosti zelenog povrća?

463

Na vrlo jednostavan način pripreme, kupus može aktivno uništavati ćelije raka i pojačati imunitet.

Vjerujem da su većini čitalaca ovoga teksta poznate ljekovite vrijednosti zelenog povrća kao što su kupus, raštika, kelj, blitva, špinat, šparoga, brokoli itd.
Svako od ovih povrća ima mogućnost stvaranja antikancerogenog enzima zvanog “mirosinaza” /myrosinase/.
Ovaj enzim ne samo da ima antikancerogena svojstva koja sprečavaju razvoj ćelija raka, već pomaže jetri kod detoksikacije organizma i generalno utiče na pojačanje ljudskog imuniteta.

Gdje i kako naći ovaj ljekoviti enzim?

Već smo ranije rekli da gore navedeno povrće ima mogućnost stvaranja mirosinaze. Tačno ovako kako je napisano: “Ne sadrži, ali ima mogućnost stvaranja”.

Već ste mogli pročitati na koji način bijeli luk formiraju neka ljekovita jedinjenja. Na sličan način se i mirosinaza formira u zelenom povrću. Uzmimo za primjer obični kupus, mada je princip potpuno isti i za ostale biljke iz porodice kupusastog povrća. Kada nožem prerežemo glavicu kupusa, oštećujemo i ćelije kupusa i mijenjamo mu molekularnu strukturu. Ovo uzrokuje formiranje i aktiviranje enzima na mjestu presjeka. Mirosinaza enzim pretvara hranljive tvari kupusa u njihove aktivne forme i time pojačava imunološka svojstva biljke.

U suštini sama biljka, u našem primjeru kupus, formiranjem mirosinaze pokušava da zaliječi mjesto na kome je povrijeđena, to jest mjesto presjeka. Što više sjeckamo biljku, to više pospješujemo formiranje ove ljekovite supstance. Obično, biljci je potrebno oko 10 minuta za formiranje optimalne količine mirosinaza enzima.

Prema tome, isjeckajte sitno kupus, ili drugo kupusasto povrće i ostavite da odstoji oko 10 minuta prije kuvanja ili jedenja svježeg. Kratkotrajno kuvanje, dok povrće ostane još uvijek hrskavo, neće uništiti ljekovita svojstva.

Takodje, dokazano je da vitamin C pojačava antikancerogena dejstva mirosinaza enzima. Ako pripremate kupus salatu, umjesto sirćeta, iscijedite limun na kupus i maksimizirajte njegova ljekovita svojstva.

Ovako pripremljena salata ne samo da djeluje preventivno protiv raka, već i aktivno, uništava aktivne kancerogne ćelije, i pomaže imunom sistemu.
Vaša jetra će, takođe, biti zahvalna za ovako pripremljenu salatu.

Dugotrajno kuvanje poništava djelovanje enzima i jako je važno ostaviti isjeckan kupus da odstoji desetak minuta dok se ne formira maksimalna količina mirosinaze.

Poslije ovoga možete kuvati povrće kraće vrijeme na laganoj, ili srednjoj vatri, bez gubljenja imunoloških vrijednosti.

Kupus je uzet kao primjer, ali ista pravila važe za sve kupusaste biljke kao što su kelj, raštika, blitva, karfiol, brokoli itd…

Sličan metod se moze primjeniti i na bjelom luku. Instrukcije su ovdje

https://www.prirodnamedicina.com/bijeli-luk/


Autor/Izvor Vedran Hasanagic

Komentari su zatvoreni.