Take a fresh look at your lifestyle.

KAKO DA SMANJITE KISELOST ORGANIZMA I POBOLJŠATE ZDRAVLJE – REČ NUTRICIONISTA

632

Ono što je od ključnog značaja za celokupno zdravlje organizma jeste njegova ph vrednost, odnosno ravnoteža. Naime, povećana kiselost, koja je uvek posledica loših navika u ishrani, vremenom može dovesti do problema sa varenjem, nadutošću, oslabljenim imunitetom – jer organizam nije opskrbljen hranljivim materijama, ali i do ozbiljnijih zdravstvenih stanja, kao što su, prema tvrdnjama stručnjaka, kancerogene promene. Stoga, ono što je ključno jeste to da u ishranu treba uključiti što više alkalnih namirnica, koje su poželjne, a isključiti one koje su štetne i nezdrave po organizam. Upravo to će biti i tema našeg teksta.

U nastavku saznajte kako da smanjite kiselost organizma i poboljšate zdravlje, prema savetima nutricionista.

Pre nego što pređemo na deo sa savetovanjem namirnica koje se ističu po svojoj alkalnoj vrednosti, napomenimo koje su to koje treba izbegavati, odnosno koje izazivaju kiselost organizma: Beli hleb, testenina, kolači, slatkiši, rafinisane žitarice, kafa, alkohol, gazirana bezalkoholna pića, zaslađeni voćni sokovi, veštački zaslađivači, crveno meso, insdustrijske suhomesnate prerađevine, mlečni proizvodi, sladoled, džemovi i sl.

Da ne bude zabune – to što određena namirnica ima kiseli ukus, poput limuna, ne znači da izaziva kiselost organizma. Konkretno, limun je voćka koja je visoko alkalna, jer prilikom njegove razgradnje u procesu varenja se oslobađaju izrazito bazni (alkalni) sastojci, pa se on preporučuje za svakodnevnu konzumaciju, jer doprinosi opštoj detoksikaciji organizma. 

Prelazimo na ostale namirnice pomoću kojih možete smanjiti kiselost organizma.

Maslinovo ulje – ovo prirodno ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, i visoko je alkalno. Treba da koristite ono koje je hladno ceđeno, kao i da ga ne obrađujete na visokim temperaturama.

Dinja – sadrži čak preko 90 % vode u svom sastavu, i bogata je vlaknima, pa ima fantastičan uticaj na sistem za varenje, i na čišćenje debelog creva.

Laneno seme – bogato je vitaminima, poboljšava varenje, a i poznato je po svojim antiupalnim procesima. 

Blitva – poznata je po snažnom anibakteriskom i antivirusnom dejstvu, kao i po suzbijanju slobodnih radikala, koji su odgovorni za nastanak brojnih bolesti.

Avokado – baš poput maslinovog ulja, i avokado obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, koje poboljšavaju alkalnost organizma.

Brokoli – bogat je vlaknima i smanjuje nivo holesterola.

Beli luk – ovaj najpoznatiji prirodni antibiotik sigurno će vam pomoći u uspostavljanju bazne vrednosti organizma, što je od ključnog značaja za njegov imunitet i zdravlje.

Morske alge – ova vrsta namirnica posebno je poznata po sposobnostialkalizacije organizma. Takođe obiluje i gvožđem.

Spanać – povrće koje takođe treba da uključite u svoju redovnu ishranu, jer ima visok sadržaj vitamina.

Med – Nikako ne smemo da zaboravimo ovaj pčelinji nektar, koji je visoko alkalna namirnica,

Sigurni smo da ćete uvažiti naše preporuke, i da ćete uneti ove značajne promene u rutinu vaše ishrane.


Foto lifetoliveit.com
Autor/Izvor mogujatosama

Komentari su zatvoreni.