Take a fresh look at your lifestyle.

Jabuke su pune šećera – evo da li i koliko ih je zdravo jesti

7,303

Jedna jabuka dnevno drži lekara daleko od vas

Sigurno ste i vi odrastali slušajući ovu poslovicu, ali da li ste se nekada zapitali koliko kalorija ima jedna jabuka i da li je ona uopšte toliko zdrava kao što misle naše mame?

Ovaj protein snižava holesterol i pritisak, a NAJBOLJE je što nije jedini

Jabuke su drugo voće posle banana koje se najviše jede i to sa dobrim razlogom. Nisu skupe, zdrave su i ukusne. Prema podacima, u jednoj jabuci srednje veličine ima 95 kalorija. Jabuka sa korom ima nula masti, 25 grama ugljenih hidrata, 19 grama šećera, 4 grama vlakana i nemaju proteine.

Ako vas brine ovaj podatak da jabuka ima toliko šećera, to nije isti onaj šećer koji unesete kada pojedete čokoladu. Vlakna su prirodan način regulacije nivoa šećera u krvi i nalaze se u voću i povrću. Vlakna pomažu u usporenom varenju hrane što sprečava nagli skok šećera u krvi koji biste doživeli da pojedete slatkiš.

Redovnim konzumiranjem jabuka smanjujete šanse da obolite od dijabetesa tip 2. Zbog vlakana kojima obiluju odličan su probiotik, a samo jedna jabuka zadovoljiće vam 14 odsto dnevne potrebe za vitaminom A i 11 odsto potrebe za vitaminom C.

Foto-ilustracija: Profimedia/ Jabuke vam mogu pomoći da izgubite višak kilograma

Mogu da vam pomognu i u regulisanju telesne težine i odlične su za užinu, piše womenshealthmag.com. Kako biste jabukama dodali vlakna, proteine i masti preporučuje se da jedete jednu jabuku sa jednom kašikom kikiriki ili nekog sličnog putera. Vitamin C iz jabuka pomoći će vam da bolje absorbujete gvožđe iz putera.

 


Foto Pixabay
Autor/Izvor Telegraf.rs

Komentari su zatvoreni.