Take a fresh look at your lifestyle.

IMUNOTERAPIJOM PRVI PUT IZLEČENA ŽENA SA UZNAPREDOVALIM RAKOM DOJKE

562

Statistika koja prati broj obolelih od kancera nije nimalo ohrabrujuća. Naime, podaci govore da su maligni tumori na globalnom nivou drugi po redu uzročnici smrtnosti (prvi su kardiovaskularne bolesti). Kada je u pitanju konkretno rak dojki, što se prvenstveno odnosi na pripadnice nežnijeg pola, poslednjih godina se sve intezivnije govori o značaju redovnih i preventivnih predloga, jer ukoliko se bolest konstatuje u svojoj ranoj fazi, šansa sa izlečenjem je višestruko veća. Uprkos tome, kancer se često otrkrije tek u kasnoj i uznapredovaloj fazi, kada uglavnom ne postoji mogućnost operacije, i kada su šanse za izlečenjem neznatne.

Baš jedan takav slučaj u svetu je privukao pažnju stručne javnosti, i to u pogledu primene imunoterapije protiv napredne faze raka dojki – kada je došlo i do potpunog ozdravljenja jednog takvog pacijenta, i to po prvi put! To je otvorilo brojna pitanja. Detaljnije na ovu temu u nastavku teksta.

U uvodnom delu smo pomenuli statistiku na globalnom nivou, a što se tiče podataka koji se odnose na našu zemlju – ni oni nisu ohrabrujući takođe. U Srbiji se svake godine od raka dojki razboli 4.600 žena, a umre njih 1.600. Na dnevnom nivou to znači da se dijagnostikuje 13 novih slučajeva, a 4 žene umru od ove bolesti.

Naravno, najvažnije je i dalje raditi na podizanju svesti preventivnih pregleda, ali ono što je tema ovog teksta jeste slučaj koji se desio u SAD-u, kada je po prvi put izlečena žena sa uznapredovalim staijumom raka dojki.

Prvo su preduzete sve standardne metode lečenja – nekoliko ciklusa hemoterapije nisu dali nikakve rezultate. Maligni tumor se proširio po celom organizmu četrdesetdevetogodišnje žene, i prognoza je bila takva da je smrtonosni ishod bio izvestan.

A onda su doktori sa US National Canser Institute u Marylandu počeli sa primenom imunoterapije. To podrazumeva da se prvo identifikuju ćelije iz imunog sistema pacijenta koje su najpogodnije za tretiranje kancera, a potom se te iste umnožavaju u milionima u laboratorijskim uslovima, nakon čega se ubrizgavaju u krv obolelog.

U pomenutom slučaju, u telu obolele žene nakon dve godine više nisu bile prisutne kancerogene ćelije.

Konkretno, u SAD-u je imunoterapija odobrena samo u slučaju lečenja par tipova kancera, a određena istraživanja pokazuju da bi uspešnost lečenja pacijenata u uznapredovalom stadijumu kacera dojki bila ne viša od 8 %.

Ipak, ostaje da se istraži šira primena imunoterapije u lečenju malignih bolesti, za šta je svakako potrebno sprovesti još dosta kliničkih istraživanja.

Takođe ostaje i zaključak da bi ovo mogao biti ogroman napredak u pogledu lečenja raka na globalnom nivou.

Predlažemo se pogledate i video u kom se govori o ovom slučaju, a koji ćete pronaći na OVOM linku.


Foto todayswomannow.com
Autor/Izvor mogujatosama

Komentari su zatvoreni.