Take a fresh look at your lifestyle.

IMA JE SVUDA: Stavljate je na RANU, ali to nije jedino što ova biljka LEČI, njena primena je mnogo šira

391

Lekoviti nisu samo listovi.

Bokvica kao lekovita biljaka se koristi već vekovima. To je višegodišnja lekovita biljka koja je rasprostranjena po celom svetu. Raste na travnjacima i livadama do 2.500 metara nadmorske visine, a može da naraste i do pola metra.

Od ove biljke se koriste najčešće listovi, iako je i stabljika veoma lekovita.

Listovi se beru od početka maja do avgusta i suše se u hladovini, na promaji, a lekoviti su samo oni listovi koji zadrže zelenu boju i kad se osuše.

Bokvica sadrži vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin.

Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica deluje kao antibiotik. Sveže isceđen sok se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.

Pozitivan uticaj ima i na organe za varenje, pa se preporučuje za lečenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice leči i hemoroide.

Ukoliko obvu biljku stavljate na ranu ili opekotinu,listovi sveže bokvice bi trebalo prvo popariti a zatim staviti na ranu treba da se iseckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Čaj od ove biljke se priprema tako što se kafena kašičica suvih, isitnjenih listova bokvice prelije sa 2dl ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim se procedi. Čaj se može koristiti kao obloge za lečenje konjunktivitisa.


Foto Profimedia
Autor/Izvor SD

Komentari su zatvoreni.