Take a fresh look at your lifestyle.

Homeopatija u lečenju bolesti štitnjače

1,070

S prednje strane vrata, neposredno uz grkljan i dušnik, nalazi se žlezda koja svojim leptirastim izgledom u obliku slova H ima izuzetnu važnost na sva tkiva i organe u našemu telu.
Pod delovanjem njenih hormona zavisi da li ćemo biti nemirni, razdražljivi, patiti od nesanice, imati lupanje srca, opadanje kose ili ćemo ipak biti umorni, pospani, skloni gojenju, patiti od “nedostatka” energije.

GLANDULA THYREOIDEA ili štitnjača važna je žlezda s unutrašnjim izlučivanjem. Ćelije štitnjače TIREOCITI učestvuju u sintezi hormona T3 (tiroksin) i T4 (trijodtironin). Bolesna štitnjača može izlučiti previše T4 i T3 hormona što dovodi do smanjenog izlučivanja TSH hormona (hormona hipofize) i obratno, premalo T4 i T3 dovodi do povečanog lučenja TSH. Upravo će TSH hormon pokazati pravilan ili ne pravilan rad  naše štitnjače.

BOLESTI ŠTITNJAČE I NJIHOVO LEČENJE HOMEOPATIJOM

Klasična alopatska medicina kao terapiju koristi antitireoidne lekove, tireostatike, jodid, kortikostereoide, radioaktivni jod ili hirurški zahvat kojim će se odstraniti deo štitnjaće kako bi se kontrolisala bolest.

Bilo da je reč o hipertireozi ili hipotireozi homeopatija kao i svakoj bolesti pa tako i bolestima štitnjače prilazi individualno.
Svaki pacijent ima svoje karakteristične simptome, neki od tih simptoma biće jače, a neki slabije naglašeni. Obolelima od hipertireoze nije nužno dati istu remediju već onu koja pokriva celokupnu sliku njihovog fizičkog, mentalnog i emocionalnog stanja.

HIPERTIREOZA

Pod ovim pojmom podrazumevamo kada dođe do preterane aktivnosti štitne žlezde. Uzrok je kod 70-80% bolesnika autoimuna bolest štitnjače, Gravesova, Parryeva ili Basedowljwva bolest. Ponekad pojedini čvorovi u štitnjači počinju preterano izlučivati hormone, postaju hiperaktivni pa dolazi do pojave multinodularne strume ili guše. Simptomi na koje se bolesnici žale su obično nervoza, nesanica, nemir, drhtavica, preterano znojenje, lupanje srca. Uobičajen je gubitak telesne mase iako je apetit normalan ili čak i povećan zbog ubrzanog metabolizma i peristaltike creva. Kosa je tanka, proređena i često opada, a nokti mogu biti krhki i lako pucaju.
Upravo na temelju ovakvim simptoma koji su kod nekih naglašeniji, a pojedini simptomi nisu prisutni, homeopatska remedia je različita za pojedine pacijente.

IODUM

Tip pacjenta Iodum ima simptome ubrzanog metabolizma. On gubi težinu veoma brzo. Osoba je nervozna, razdražljiva, nemirna, a karakteriše je nemogućnost mirnog sedenja. Veoma brzo govori, ima potrebu stalno da se kreće, a sedenje pacijenta uznemiruje. Naglašena je potreba za svežim vazduhom. Štitna žlezda je bolna i uvećana, gušavost se javlja obično na desnoj strani i oseća se stezanje u predelu štitne žlezde.

KALI IODATUM

Ovakav pacjent za razliku od gore navedenog je mentalno veseo i šali se. Često se šali na račun svoje bolesti. Štitna žlezda je difuzno uvećana i veoma osetljiva na dodir. Pacijent se oseća lošije leti i od toplog vremena, a uočljive su promene na očima „izbuljene“ tj. dolazi do pojave egzoftalamusa. Pacijent je  optimistična i vedra osoba.

NATRI MURATICUM

Ovo je obično ženski lek kod problema sa štitnjačom. Pacijent je žedan i iscrpljen i pije dosta tečnosti. To su obično mršave osobe, usprkos velikom apetitu. Koža je suva osim kože lica koja je masna. Karakteriše ih  znojenje i suvoća usana s karakterističnom raspuklinom u sredini donje usne. Raspoloženje kod kojeg se izmenjuje plačljivost i sramežljivost sa razdražljivošću. Pacijent koji ima ove karakteristike ne voli deliti svoje probleme s drugima, a ako još pri tom ima potrebu za konzumiranjem slane hrane, dobra su indicija za propisivanje ove remedie.

LACHESIS

Kod ove vrsta pacijenta gušavost se javlja na lijevoj strani. Karakteriše ga stezanje u grlu i teško gutanje. Pacijent ne može podneti bilo šta na vratu . Kako u homeopatskom tretmanu uzimamo u obzir i emotivno stanje, pacijent kojm ćemo propisati ovu remediu, razvija simtome hipertireoze obično usled razočaranja na ljubavnom planu, ljubomore ili potiskivanja jakih osećaja. Pacijent će u toku razgovora često upotrijebiti rečenicu “ja to ne mogu jednostavno progutati” ili “to je bio prevelik zalogaj za mene” kada opisuje svoje emotivno stanje. Mentalno ovaj pacjent sklon je besu i ne podnosi suprostavljanje.

HIPOTIREOZA

Ovo stanje kod kojeg štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. U većini slučajeva, poremećaj je unutar same štitnjaće, može se raditi o prolaznom problemu kod kojeg će biti potrebna kratkotrajna terapija, a može biti hronični autoimuni (Hashimotov) tiroiditis ili se problem javlja kao znak bolesti hipofize ili hipotalamusa. Koji god da je oblik poremećaja , simptomi se mogu javljati u obliku umora, smanjenog metabolizma, tromosti, usporen govor, usporeni pokreti, porast telesne mase, teškoće s memorijom, bezvoljnost i depresija.
Oko očiju javlja se blago oticanje, moguća je pojava zamagljenog vida, umor i kratkoća daha. Kao kod hiper tako i kod hipotireoze uzima se celokupna slika pacijenta. Neki od remedia kojima se leči hipotireoza su ALUMINA kod koje je prisutan jak zatvor. Koža pacijenta je debela i suva, svrbi, a stanje se pogoršava na vrućini. Oseća se telesna i umna usporenost.

SEPIA

Ovde se gušavost javlja na desnoj strani štitnjaće. Pacijent se žali na hladnoću, posebno u šakama i stopalima. Ten je bolestan i žut, koža zadebljana. Prisutna je razdražljivost i plačljivost. Mentalno stanje je depresivno i indifirentno.

GRAPHITES

Ova vrsta pacijenta ima naglašenu gojaznost, premor i slabost. Česta je konstipacija s osećajem nadutosti u crevima. Koža je ispucala i tvrda, a kosa gruba, mrsi se i opada. Pacijent se oseća usporen i nema energije. Prisutni su plačljivost i nervoza.

Ovde je navedeno samo nekoliko homeopatskih remedia koji mogu pomoći u rešavanju problema sa štitnjačom. Važno je napomenuti da se mnoga od ovih obolenja mogu olakšati uz pomoć homeopatije. Kako smo gore naveli, pristup je individualan i svaki pacijent ima vidljive spoljašnje fizičke simptome koji mogu biti veoma slični kod većine (guša), ali i simptome na mentalnom i emocionalnom nivou koji su različiti od pacijenta do pacijenta. Upravo se ovakvim pristupom dobija kompletna slika o stanju pacijenta i na temelju toga propisuje remedia. Važno je u toku homeopatskog lečenja pratiti vrednost hormona štitnjače u krvi kod pacijenata koje lečimo kako bismo imali uvid o poboljšanju stanja obolelog.


Komentari su zatvoreni.