Take a fresh look at your lifestyle.

HIMALAJSKA SO I PROIZVODI OD HIMALAJSKE SOLI – ČUDOTVORCI ZA VAŠE ZDRAVLJE

672

Rozikaste boje, krupno zrna i neobičnog izgleda, ali isto tako i egzotičnog naziva – himalajska so je polako, ali sigurno, zauzela počasno mesto kada je zdrava ishrana u pitanju. Zahvaljujući svojim izuzetno hranljivim nutritivnim vrednostima, kao i bogatoj mineralnoj sadržini, ona je pronašla široku i raznoliku primenu, i predstavlja potpuno prirodni način za unapređenje opšteg zdrvstvenog stanja. Himalajska so datira od davnina, stara je više od 250 miliona godina, i važi za drevnu namirnicu koja je dragocena za ljudsku ishranu. Zbog svega ovoga smo i odlučili da ovoj temi posvetimo posebnu pažnju.

U nastavku saznajte sve o himalajskoj soli, lampama od himalajske soli, sapunima, kao i o njihovim benefitima po vaše zdravlje.

Ovi veličanstveni azijski planiski venci kriju satojak koji ima višetruku primenu, a isto tako i višetruke benefite po ljudsko zdravlje.

Naime, himalajska so važi za najzrdaviju i najčistiju so na svetu, ona sadrži 84 dragocena elementa koja se nalaze i u našem organizmu, te baš zbog toga predstavlja idelan izvor hranljivih sastojaka.

U osnovi molekularne strukture su natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe, koji se znatno lakše aposrbuju i za razliku od kuhinjske soli, ne povećava koncetraciju natrijuma i magnezijuma u krvi, te ne dovodi do povećanog krvog pritiska kod onih koji imaju problem sa hipertenzijom.

 

Himalajska so u svakodnevoj ishrani

Foto: biotrendies.com

Kao što smo rekli, himalajska so snabdeva organizam svim neohodnim mineralima, te je dragocena kao prirodni lek, ali i kao preventiva za mnoga zdravstvena stanja, te su razlozi zbog kojih treba da izbacite običnu kuhinjsku so iz upotrebe, odnosno da je zamenite himalajskom, mnogobrojni:

Himalajska so onemogućuje dehidrataciju organizma, usporava njegovo starenje, pozitivno utiče na mladalački izgled kože, reguliše krvi pritisak, kao i nivo šećera u krvi, zbog čega je odlična preventiva protiv dijabetesa.

Takođe, ono što je veoma važno jeste da pomaže bolje funkcionisanje sistema za varenje i ubzava metabolizam, što je posebno važno kod procesa mršavljenja.

Poboljšava moždane funkcije, deluje na bolje pamćenje, kao i na san.

Naročito se preporučuje u ishrani dece, zbog pozitivnog uticaja na razvoj kostiju.

 

Kao što vidite, benefiti po celokupni organizam su brojni, a osim upotrebe i svakodnevnoj ishrani, himalajska so postoji i u vidu čuvenih himalajskih lampi i sapuna. 

Lampe od himalajske soli

Foto: naturallivingideas.com

Osim što je neverovatno efektan estetski detalj kada je izgled enterijera u pitanju, lampa od himalajske soli životni prostor čini zdravijim i energetski povoljnijim okruženjem. Smatra se da se upravo na temelju njene strukture i sastava postiže blagotovrno dejstvo po celokupno zdravlje.

Možete je držati u spavaćoj ili dnevnoj sobi, posebno se preporučuje onima kojiimaju problem sa sinusima i respiratornim organima, utiče na kvalitetniji san, deluje kao prirodni lek protiv stresa i glavobolje, pa može oplemeniti i vaš radni prostor.

Kako deluje ova lampa? Usled zagrevanja kristala soli, emituju se negativni joni,koji su povoljni po zdravlje organizma, te ova lampa zapravo funkcioniše kao prirodni jonizator.

Sapuni od himalajske soli

Foto: naturesperk.com.au

Himalajska so je pronašla svoje mesto i u nezi kože i tela. Sapuni ovog sastava u sebi ne smeju da sadrže nikakve dodatne sastojke, osim čistih kristala soli, kako bi efekat bio potpun.

Zbog čega su ovi sapuni toliko pogodni za negu tela? Minerali iz njih se lako apsorbuju kroz kožu i opskrbljuju naš organizam istim.

Predlažu se kao deo svakodnevne beauty rutine, smatra se da su efikasni u borbi protiv celulita, kao i da se mogu koristiti kao prirodni dezodoransi. Njihovom upotrebom koži se obezbeđuje prekopotrebna ph ravnoteža. 

Ono što će se posebno dopasti damama koje imaju problem sa aknama jeste da se sapuni od himalajske soli mogu koristiti i u nezi kože lica, kao i da su efikasni u borbi protiv bubuljica, tako što čiste pore i sprečavaju prekomerno lučenje sebuma.

Kada uzmete sapun od himalajske soli i krenete da ga trljate, on ne peni kao obični sapuni, već ispušta neku vrstu ulja i oblaže kožu.

Ono što je bitno da znate – jeste da to ulje ne treba da spirate sa kože, već da ostavite da ga koža upije, jer tako dobijate najbolje efekte upotrebe ovog sapuna.

NE PROPUSTITE: Šta svaka žena treba da zna o štitnoj žlezdi

Sve u svemu, upotreba himalajske soli je zaista neiscrpna i primenljiva na različitim poljima, a ono što je sigurno jeste da vam je ovaj naš tekst dao detaljan uvid u sve njene benefite.

Naslovna foto: blog.paleohacks.com

 


Foto  blog.paleohacks.com
Autor/Izvor mogujatosama

Komentari su zatvoreni.