Take a fresh look at your lifestyle.

Glog -Čuvar vašeg srca

479

Cvetovi gloga sadrže trimetilamin i glikozid oksiakantin, dok sam plod sadrži eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, ali i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

U našem narodu mnogi rituali su vezani za zdravlje i glog neraskidivo vezani.

Glog je pre svega namenjen ljudima koji imaju probleme sa srcem, ali i ženama u predmenopauzi i menopauzi. Uz to, kažu, i smiruje nerve.

Za kućno lečenje možete napraviti svoju tinkturu od gloga, koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce. Uz to, smanjuje rizik od pojave i nastanka srčanih oboljenja, a i ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.

Sastojci:

  • 60 grama mešavine svežih listova i cvetova gloga
  • 3 decilitra 96-procentnog medicinskog alkohola
  • Staklena tegla koja se hermetički zatvara

Priprema i primena:

Sitno iseckajte cvetove i listove i stavite u teglu. Prelijte sa tri decilitra alkohola, promešajte, zatvorite i ostavite da na sobnoj temperaturi stoji tri nedelje. Tada sadržaj procedite i prelijte u tamnu staklenu ambalažu koja se takođe hermetički zatvara, i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Ova količina trebalo bi da vam posluži za tri meseca.

Razmutite 15 kapi tinkture u 50 do 100 ml vode i popijte pola sata pre obroka. Pijte tri do četiri puta dnevno, i koristite redovno tri meseca, nakon čega treba napraviti pauzu.


Komentari su zatvoreni.