Take a fresh look at your lifestyle.

ELIKSIR SAVRŠENOG ZDRAVLJA: Leči srce, kožu, nedostatak sna, pobiljšava varenje…

4,070

Jedna od najstarijih biljaka na svetu.

Lan je jedna od najstarijih biljaka na svetu. Nekada se koristio za izradu tkanina, a danas je poznat kao lek za skoro ceo organizam.

Lan je prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina, vlakana i mnogih nutrijenata. Semenke lana sadrže minerale kao što su kalcijum, selen, gvožđe, natrijum, magnezijum i kalijum. Takođe su bogate vitaminima B, C i E.

Radikalno čišćenje jetre za samo 2 dana: Potrebna vam je gorka so! (RECEPT)

Mladi zdravi ljudi

Foto: Profimedia

Ulje od semenki lana možete da koristite kao dodatak ishrani, recimo uz salate, ili uzimate po jednu kašičicu svako jutro.

Važno je da koristite samo termički neobrađeno ulje, jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi lekovita svojstva. Ovo ulje vrlo brzo užegne, pa je preporučljivo da se potroši u roku od šest nedelja nakon otvaranja.

Laneno ulje stabilizuje šećer u krvi, pomaže kod gubitka viška kilograma, deluje preventivno na pojavu moždanog udara, stabilizuje ćelije raka dojke, jajnika i prostate. Takođe utiče preventivno na nastanak ateroskleroze i zaustavlja bolove u zglobovima i artritis.

UVEK FIT I ZDRAVE: Kada je najbolje jesti određenu vrstu HRANE?

semenke od lana u jogurtu

Foto: Profimedia

Ukoliko imate upalu bešike ili probleme s nastankom žučnog kamena, laneno ulje može da vam pomogne. Lan deluje na kompletan digestivni trakt i metabolizam, i pojačava imunitet.

Žene koje imaju bolne menstruacije ili pate od depresije, trebalo bi redovno da konzumiraju lan, a kosa, koža i nokti izgledaju zdravije uz konzumiranje lanenog ulja.

Leče telo, čuvaju od bolesti: Povrće koje je mnogo zdravije kada se skuva!

lanene semenke u činiji

 

Ipak, važno je napomenuti da osobe s oštećenom sluzokožom creva ili peristaltikom moraju da pripaze s upotrebom lanenog ulja, koje u ovim slučajevima može da ima laksativno dejstvo.

Facebook Komentari
Foto Profimedia
Autor/Izvor SrbijaDanas

Komentari su zatvoreni.