Take a fresh look at your lifestyle.

Crni luk melem za srce

5,021

Crni luk blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, reguliše količinu holesterola i triglicerida, ali utiče i na poboljšanje imuniteta.

Iako može da izazove problem zbog neprijatnog mirisa koji stvara, treba znati da je crni luk izuzetno blagotvorna namirnica za zdravlje, a posebno lekovito deluje na srce, odnosno ceo kardiovaskularni sistem.

Pokazalo se da njegovi takozvani sumporni spojevi mogu da smanje i količinu holesterola i triglicerida i ojačaju ćelijske membrane u crvenim krvnim zrncima. Zbog tih karakteristika luk pomaže u prevenciji srčanog udara.

Istraživanja su pokazala da luk može da poboljša i gustinu kostiju, pa zbog toga može posebno da koristi ženama u menopauzi koje se suočavaju s gubitkom gustine kostiju. Pored toga, pokazalo se i da žene koje su prošle menopauzu mogu da smanje rizik od preloma kuka ako svakodnevno konzumiraju luk.

Isto tako potvrđeno je da luk ima protivupalno dejstvo. Sumporni molekuli iz njega poboljšavaju aktivnost specifičnih belih krvnih ćelija koje imaju važnu ulogu u imunosistemu. Ta vrsta povrća sadrži i antioksidanse koji sprečavaju oksidaciju masnih kiselina u telu, pa se na taj način stepen upale održava pod kontrolom.

Istraživanja su pokazala da luk smanjuje i rizik od nekoliko vrsta raka, pa čak i kada se konzumira u manjim količinama. Može da smanji rizik od pojave kancera debelog creva, ždrela i jajnika.

Ostale dobrobiti crnog luka:

  • poboljšava ravnotežu šećera u krvi
  •  sprečava bakterijske infekcije
  •  sadrži vitamine C, A i E, koji su veoma dobri antioksidansi


Autor/Izvor Kucnilekar.com

Komentari su zatvoreni.