Take a fresh look at your lifestyle.

BLAGOTVORNA ZA ŽENE: HRANA za bolju funkciju NAJVAŽNIJE žlezde u ORGANIZMU!

1,432

Ona reguliše rad svih organa.

Štitna žlezda ima izuzetno značajnu funkciju u našem organizmu i veoma je važno da normalno radi. Ako je ona nedovoljno aktivna dolazi do smanjenaja lučenja hormona, što opet može dovesti do hroničnog umora, pospanosti, bezvoljnosti, depresije i sporog varenja.

DESET i više nego dovoljnih razloga da odmah pojedete trešnje!

Osim sintetičkim hormonima, funkciju štitne žlezde možete poboljšati uravnoteženom ishranom, koja uključuje mnogo biljne hrane i belančevina.

Naučnici tvrde: Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog udara

 Sveže voće i povrće 

Debljanje je među prvim simptomima hipotireoze. Niskokalorijska hrana i hrana visoke nutritivne vrednosti poput svežeg voća i povrća temelj su svakog uspešnog programa mršavljenja. Ako je moguće, uključite u svaki obrok sveže voće i povrće. Određene namirnice, kao što su borovnica, višnja, slatki krompir i zelena paprika, bogate su antioksidansima, materijama poznatima po tome što smanjuju rizik od bolesti srca.

Voće, povrće, prirodni sok, zdravlje, dijeta

Foto: Profimedia/ilustracija

 Integralne žitarice 

Usporeno varenje i lenja creva čest su simptom hipotireoze. Namirnice od integralnih žitarica kao što su ovsene pahuljice, hleb, testenina i pirinač bogate su bitnim nutrijentima i vlaknima, što može pomoći u regulisanju rada creva. Međutim, vlakna mogu ometati apsorpciju sintetičkih hormona štitne žlezde. Ako su vam propisani, uzimajte lekove za štitnu žlezdu nekoliko sati pre ili posle konzumiranja hrane bogate prehrambenim vlaknima.

Izbacite miris belog luka: Ova namirnica je prijatelj svežeg mirisa

Pasulj 

Pasulj je značajan izvor energije, što može biti korisno ako hipotireoza uzrokuje iscrpljenost. Pasulj sadrži belančevine, antioksidanse, složene ugljene hidrate i mnoštvo vitamina i minerala. Bogat je i vlaknima, što može biti korisno, ako patite od sporog varenja.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi 

Orasi, lešnici, bademi i brazilski orasi bogati su mineralom selenom, koji pomaže funkciji štitne žlezde. Možete jesti orašaste plodove samostalno ili pomiešane sa salatom ili jogurtom. Što se tiče brazilskih oraščića, dovoljan je jedan ili dva dnevno. Kod drugih orašastih plodova dovoljna je jedna šaka tih plodova dnevno.

OSVEŽITE SE: Smuti od JAGODA na 4 načina, ne zna se koji je BOLJI

Riba 

Omega-3 masne kiseline čine masne ribe kao što su divlji losos, tuna ili srdela odličnima za ručak ili večeru. Hipotireoza koja nije prikladno kontrolisana može povisiti nivo LDL-a, zvanog i loš holesterol i povećati rizik od bolesti srca. Poznato je da omega-3 ublažuju upale, pomažu kod oslabljenog imuniteta, smanjuju rizik od srčanih bolesti. Riba je takođe dobar izvor selena, važnog za rad štitne žlezde.

Želiš da se hraniš zdravo? Započni jutro ovim zanimljivim MUSLIJEM koji je osvojio internet!

Alge 

Alge sadrže visoku koncentraciju joda, osnovnog sastojka potrebnog za funkciju štitne žlezde. Takođe nude obilje vlakana, kalcijuma i vitamina A, B, C, E i K. Možete ih jesti sa supama, salatama ili u sušiju. Pre nego što povećate unos joda konsultujte se s lekarom.


Foto Profimedia
Autor/Izvor SrbijaDanas

Komentari su zatvoreni.