Take a fresh look at your lifestyle.

BEZ GRIŽE SAVESTI! 7 zdravih šećera koje možete jesti bez razmišljanja o KILOGRAMIMA!

7,004

Ne morate razmišljati o unetim kalorijama.

Budući da zdravi zaslađivači postaju sve popularniji zanimalo nas je, šta bismo od svega ponuđenog na tržištu, trebali najčešće da konzumiramo?! Da li su sve te zamene za šećer, s kojim smo se susreli još dok smo bili mali, zaista bolje i zdravije?

Razmislite o unosu šećera u obliku 5 do 10 posto unosa kalorija dnevno. Ako želite biti umereno fit recimo 15 posto telesnih masti muškarci, a od 23 do 25 posto žene, onda možete konzumirati malo više šećera. Ako želite “pločice” na stomaku moraćete da jedete manje šećera. Konzumirajte šećer u kojem uživate i koji vam je najdraži izbor, ali u umerenim količinama. Kako biste znali kojim redom da izaberete zdrave šećere, nutricionisti su napravili listu. Od onih najboljih prema manje dobrim zaslađivačima.

Kako vas jaja mogu zaštititi od dijabetesa

Stevija

Reč je o prirodnoj zameni i dodatku koji nema kalorija, a dobije se od lista biljke stevije. Ako upoređujete zaslađivače koji imaju kalorije s onim koji nemaju, stevija je na samom vrhu. Ne diže šećer u krvi, prirodna je i korisna kada se konzumira u razumnim količinama. Bioaktivna je i može da ima neke antiinflamatorne efekte, ali vam i može pomoći da smanjite kalorije.

stevija

Med

Reč je o mešavini fruktoze i glukoze. Med ima antimikrobiološke i antibakterijske osobine pa se može koristiti i kao sredstvo za suzbijanje kašlja ili kod bola u grlu. Sadrži mnogo korisnih svojstava, i na kraju, na ovu namirnicu možemo gledati više kao na hranu nego kao na šećer. Bogat je ugljenim hidratima, ali ima i visoku kalorijsku vrednost.

Domaće pastile: Smirite upaljeno grlo pomoću ova dva sastojka (RECEPT)

propolis

Kokosov šećer

Ovaj zaslađivač je dobio mnogo pozitivnih ocena. Dobija se iz kokosa i manje je obrađen pa zato i zadržava prirodnu smeđu boju poput sirovog šećera. Takođe, može sadržati tragove minerala poput magnezijuma, kalijuma i inulina. On je visoko kalorični zaslađivač koji može izazvati napredne procese koji postupno dovode do razgradnje kolagena.

kokosovo ulje

Čista šećerna trska

Reč je o nerafinisanom šećeru koji se dobija iz šećerne trske. Može se pojaviti i u tečnom stanju i često se koristi za zaslađivanje nezaslađenih napitaka, na primer onog od badema, konoplje i zoba, ali i u mnogim zdravijim receptima za pripremanja pečene hrane. Sećerna trska sadrži i melasu i vlagu iz postrojenja pa tehnički, kada ga konzumirate, trošite manje šećera, ali i unosite manje kalorija nego s običnim šećerom, što ga naravno, čini zdravijim.

Lek tibetanskih monaha star 2500 godina koristi se jednom u 5 godina i diže iz mrtvih

agava

Timijan protiv kašlja i bolnih zglobova i još puno toga !! (RECEPT)

Agava

Sadrži više fruktoze nego glukoze (čak i 90 posto fruktoze). Voleće ga ljubitelji sirupastih ukusa. Dobro se meša s tekilom, što ga čini glavnim dodatkom u omiljenom piću – margariti. Preporučuje se osobama koje imaju dijabetes.


Foto Profimedia
Autor/Izvor SrbijaDanas

Komentari su zatvoreni.