Take a fresh look at your lifestyle.

Ako ga do sada niste jeli, posle ovog će postati vaša omiljena poslastica

5,904

Pored toga što je veoma ukusan, zbog svoje bogate nutritivne i energetske vrednosti preporučuje se bukvalno svima, deci, trudnicama, sportistima i starijim osobama.

Bogat je vitanom C, koji je za organizam u zimskom periodu veoma važan, čuva srce, smiruje, ublažuje bubrežne i stomačne tegobe. Deluje i protivupalno, zbog čega je dobar za osobe koje pate od reume i artritisa.

 

Odličan je izvor vlakana koja smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno bolju i redovniju stolicu. Pored vitamina C kestenje je veoma bogato folnom kiselinom, posebno važnom za trudnice i bebe. Od minerala tu su kalcijum, cink, magnezijum, fosfor i gvožđe. Kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama.

FOTO: Pixabay

U poslednje vreme postao je veoma popularna namirnica jer uprkos tome što je sastavljam uglavnom od skroba ne sadrži gluten.

Dobar je i za one koji se bore s viškom kilograma, budući da 100 grama pečenog kestena ima oko 200 kalorija. Priznaćete da je to znatno manje od raznog koštuničavog voća: badema, oraha, lešnika koji sadrže i do tri puta više kalorija.

Kako da ispečete savršeno kestenje u rerni! 

Kombinujte način pripreme kestenja. Kažu da je pečeni bogatiji vitaminima, a kuvani mineralima.

Kestenje možete pripremiti sami, a za to vam nije potrebna nikakva mudrost. Pored svežeg kestenja, koje možete kupiti na pijaci od oktobra do decembra, potreban vam je oštar reckavi nož. Plod zasecite po širini, da se ljuska lepo otvori. Zatim kestenje stavite u šerpu s malo vode, posolite i pustite da provri. Tako pripremljeno kestenje prebacite u tepsiju i stavite u rernu da se peče na 220 stepeni, ne duže od 15 minuta.

 

Kada ga izvadite iz rerne prekrijte ga krpom i pustite da odstoji oko pet minuta. Nikakva filozofija, priznaćete. Kada je ispečen kesten je delikatan i sličan mladom pečenom krompiru. Ukoliko ste kupili veću količinu odložite ostatak na hladnom i suvom mestu. Ovaj način čuvanja preporučuje se jer plod kestena ima visok sadržaj vode (oko 50%).


Autor/Izvor BKTVNEWS

Komentari su zatvoreni.