Take a fresh look at your lifestyle.

8 najčešćih uzroka infekcija urinarnog trakta

689

Ako ste ikad imali infekciju urinarnog trakta, onda znate neprijatnost koju izaziva strašan osjećaj peckanja i uporne potrebe da mokrite, a vjerovatno biste uradili sve samo da izbjegnete još jednu takvu infekciju.

Prema jednoj američkoj organizaciji koja se bavi prevencijom bubrežnih bolesti i bolesti urinarnog trakta, jedna od pet žena dobije infekciju urinarnog trakta u nekom periodu svog života. Dok ih i muškarci mogu dobiti (infekcije urinarnog trakta su na drugom mjestu po učestalosti), veća vjerovatnoća je da ih dobiju žene, saopšteno je sa Nacionalnog instituta za dijabetes i bolesti digestivnog trakta i bubrega. To je zato jer imamo kraći mokraćni kanal, što olakšava bakterijama koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta da prođu kroz njega i prodru u mokraćnu bešiku.

„Naš urinarni trakt je takav da bakterijama ne dozvoljava da prodru u njega; međutim, njegovi odbrambeni mehanizmi mogu i da zataje,“ kaže Keli Kasper, ginekolog akušer sa Univerziteta u Indijani. „Kada se to dogodi, bakterije se mogu razviti i razmnožiti, te uzrokovati infekcije.“

Navodimo vam 8 najčešćih uzroka infekcija urinarnog trakta i pregršt savjeta korisnih za njihovu prevenciju.

Seksualni odnosi sa i bez zaštite mogu izazvati urinarnu infekciju

Znamo, ogromno razočarenje. Urinarne infekcije se ne smatraju seksualno prenosivim bolestima, ali mnoge žene dobiju infekcije urinarnog trakta nakon ovog čina jer se pokretima mogu prenijeti bakterije iz crijeva ili vagine u mokraćni kanal. Da biste smanjili rizik od dobijanja infekcije urinarnog trakta, mokrite najkasnije pola sata poslije seksualnog odnosa, kaže dr Lisa Hoz, urolog iz Merilenda. Higijena jeste vrlo važna ali dr Hoz kaže: “Ne obazirite se na savjet koji se često može čuti, a to je da bi oba partnera trebalo da operu genitalije sapunom neposredno prije i poslije seksa. Tim se zapravo mijenja bakterijska flora i rizici od infekcija urinarnog trakta se povećavaju.” Ja bih se samo donekle složila sa dr Hozom. Muškarac bi obavezno trebao da se dobro opere sapunom jer kod muškarca se flora ne može poremetiti. Skoro je nemoguće prenijeti urinarnu infekciju od žene prema muškarcu, ali je moguće od muškarca prema ženi.
Parovi koje pate od takozvanog sindroma “Medenog mjeseca” bi trebali koristiti 50 E-Kapipomješanih sa malo vode petnaestak minuta prije seksualnog odnosa i 50 kapi neposredno poslije odnosa.

Zatvor stolice ili konstipacija često izazovu urinarnu infekciju

Možda ćete u stolici (ili u njenom nedostatku) pronaći krivca za infekciju urinarnog trakta. Kada imate zatvor, teže ćete u potpunosti isprazniti mokraćnu bešiku, što znači da će se tu zadržati bakterije koje imaju vremena na pretek da se razviju i izazovu infekciju, kaže dr Hoz. S druge strane, proliv ili fekalna inkontinencija takođe može da poveća rizik za dobijanje infekcije urinarnog trakta jer bakterije iz rijetke stolice lako mogu da prodru u vaginu i mokraćni kanal. A sada jedan isproban i tačan savjet: poslije toaleta se obrišite pokretom spreda prema nazad, a naročito poslije pražnjenja stolice.

Nekontrolisani dijabetes i infekcije urinarnog trakta

„Kada je šećer u krvi visok, višak šećera se izbacuje kroz mokraću,“ kaže dr Hoz. „Time se stvara povoljna sredina za prekomjerni rast bakterija“ i potencijalno nepovoljna situacija za vas. Možda ste čuli mit koji kaže da pretjerana konzumacija šećera izaziva infekcije urinarnog trakta čak i kad nemate dijabetes, ali nas dr Hoz uvjerava da to nije tačno. Ako nemate dijabetes, sladokusac u vama nije krivac.

Zadržavanje mokraće je najčešći uzrok pojave ešerihije u ureteru

Ako morate da mokrite, idite! „Zadržavanje mokraće 6 i više sati može izazvati češće infekcije urinarnog trakta jer bakterije koje prodru u mokraćnu bešiku imaju mnogo vremena da se razmnože,“ kaže dr Hoz. Na primjer, kada putujete, da se stisnete i vozite do narednog odmorišta djeluje kao dobra ideja, ali zaustavite automobil jer dodatni kilometri nisu vrijedni rizika za infekciju urinarnog trakta.

Dehidracija je mogući uzrok infekcije bešike

Unošenje velike količine vode vam ne gasi samo žeđ, već i sprečava pojavu infekcija urinarnog trakta tokom vrelih ljetnih mjeseci kada se mnogi od nas ne hidriraju dovoljno. „Uvijek bismo se trebali truditi da popijemo najmanje onu količinu vode u decilitrima koja odgovara polovini naše tjelesne težine,“ kaže dr Stefani Sajc, ljekar sa Koledža za neuropatsku medicinu. „Kada pijemo mnogo vode, mi pomažemo u sapiranju bakterija koje mogu uzrokovati infekcije urinarnog trakta.“

Kontracepcijska sredstva mjenjaju floru i povečavaju mogućnost dobijanja urinarne infekcije

Ukoliko mijenjate kontracepcijska sredstva, hormonske promjene koje su posljedica toga mogu dovesti do promjene normalnih bakterija u vašoj vagini, što bi moglo povećati vjerovatnoću pojave infekcije urinarnog trakta, kaže dr Hoz. Upotreba dijafragme i sprermicida takođe može povećati šanse da dođe do pojave ove infekcije, dodaje dr Kasper.

Često mjenjajte veš, uloške i tampone

„Prljavi higijenski ulošci i tamponi su mjesta gdje se bakterije mogu veoma lako razvijati,“ kaže Ehsan Ali, ljekar iz Kaliforije. Zato ih često mijenjajte i tako spriječite infekcije urinarnog trakta tokom menstruacije. Dr Alisa Dvek, ginekolog akušer iz Njujorka kaže da pametno biramo donji veš: „Pamučne gaćice su uvijek poželjne. Izbjegavajte tange jer se njima mogu prenijeti bakterije.“ Pamučni veš sprečava stvaranje viška vlage koja uzrokuje razvijanje bakterija u toj zoni, kaže dr Dvek.

Kamenac u bubregu povećava rizik širenja bakterija u bešici

Ove mineralne naslage povećavaju rizik za dobijanje infekcije urinarnog trakta, kaže dr Ali, jer ga mogu blokirati i zadržati mokraću, dajući bakterijama vremena da se razviju.
Čaša mlake vode u koju iscjedite pola limuna popijena ujutro se preporučuje. Ovo neće eliminisati bakterije, ali citridi iz limuna sprečavaju vezivanje kalcijuma za oksalate i time onemogućuju formiranje kamenca.

Način liječenja bakterijskih urinarnih infekcija možete pogledati na https://ekapi.org


Autor/Izvor Mirjana Hasanagić

Komentari su zatvoreni.