Take a fresh look at your lifestyle.

7 prirodnih sredstava za lečenje čira na želucu: Važno je odmah početi sa lečenjem!

66,124

Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima: čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 

Zvan i gastrični ulkus, čir je ožiljak ili mana sluznice želuca. Krivac za nastajanje čira je još uvek nepoznat.

Mogući uzročnici su višak želudačne kiseline, infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ali i različiti lekovi protiv bolova.

Aktivni čir na želucu manifestuje se kao bol, obično u gornjem delu stomaka, malo ispod grudnog koša. Neretko je praćen tragovima krvi u stolici ili tokom povraćanja.

Budući da se čirevi mogu javljati i postati hroničan problem ili pak dovesti do brojnih ozbiljnih komplikacija, važno je odmah početi s lečenjem.

Umesto da sledite najčešće, opšteprihvaćene načine lečenja čira, koji mogu uzrokovati komplikacije i štetne nuspojave, probajte ovih 7 prirodnih lekova.

Predstavljaju sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu ove neugodne bolesti.

 

1. Med

 

Med poseduje niz lekovitih svojstava, a posebno je učinkovit pri lečenju čira. Glukozna oksidaza, enzim u medu, proizvodi vodikov peroksid koji ubija štetne bakterije koje mogu doprineti razvoju čira.

 

Tu su i druge antibakterijske tvari u medu od cvetova iz kojih pčele skupljaju pelud, što povećava učinkovitost meda u eliminirsanju bakterija.

Dve kašičice dnevno dovoljna su doza kod većine vrsta meda.

Kad se stanje s čirom popravi, jedna je kašičica dnevno po pravilu je dovoljna.

2. Banane

 

Spoj fitoindosidi u sušenim, nezrelim bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu. Sluz tvori snažan je zaštitni sloj koji pomaže u lečenju čira i sprečava njegov nastanak.

 

Banane sadrže i polisaharide topive u vodi, iste spojeve koji se koriste u jednom farmaceutskom leku protiv čira.

 

U svrhu lečenja čira, najbolji rezultati postižu se s bananom u prahu.

Kako biste napravili bananu u prahu, ogulite jednu ili više banana pa ih narežite na tanke kriške. Stavite ih na sunce, u rernu ili dehidrator hrane pa ih temeljno osušite. Kada se osuše, sameljite ih u fini prah.

Pomešajte dve kašičice praška s jednom kašičicom meda. Uzimajte ovu smesu tri puta dnevno: prepodne, poslepodne i pre spavanja.

 

3. Sok od kupusa

 

Dokle god imate dovoljno korisnih bakterija u telu, loše bakterije će biti pod kontrolom, što ćesmanjiti rizik od čira. Jedan od najboljih načina o čuvanja probavnog trakta sa što više dobrih bakterija jeste redovni unos fermentisanih namirnica.

 

Namirnice kao što su domaći kiseli kupusjogurt ukiseljeno povrće pomažu pri održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vašim crevima.

 

Ali, kada je reč o lečenju čira, najučinkovitiji je sok od svežeg kupusa.

Decenijama pre izuma antibiotika, sok od kupusa uspešno se koristio za sprečavanje ili lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

 

Jedna studija je pokazala da sok od kupusa dovodi do izečenja u preko 92 posto slučajeva, dok konvencionalne terapije imaju učinkovitost od samo 32 posto.

 

U ovoj su studiji pacijenti su primali dozu od samo 50 ml sirovog soka od sveže prešanog kupusa. Kupus je takođe pouzdan izvor vitamina C, kojeg bolesni od čira imaju premalo u želudačnim sokovima.

 

Ako imate čir,kupusov sok je siguran, učinkovit i jeftin lek.


Foto Shutterstock
Autor/Izvor Stil/Kurir

Komentari su zatvoreni.