Take a fresh look at your lifestyle.

2 stvari koje ne smete da radite pre odlaska kod lekara: Vodite računa o ovome!

528

Neke svakodnevne navike trebalo bi da izbegavamo kada odlazimo kod doktora jer one odmažu u postavljanju prave dijagnoze ili upućivanju na potrebne pretrage.

Ponekad se kod doktora nađemo nenadano i neočekivano, pa ne možemo da utičemo na faktore koji odmažu u postavljanju dijagnoze. Međutim, ako se spremate za sistematski pregled ili specijalističku pretragu, onda vodite računa o dve važne stvari:

1. Nemojte sređivati nokte

Prilikom pregleda potrebno je lelarima omogućiti uvid u stanje našeg tela, a to se odnosi i na izgled pojedinih spoljašnjih delova. Upravo su nokti važan pokazatelj raznih problema sa zdravljem, a ako ih prekrijete lakom, gelom ili drugim sredstvima lekari nisu u mogućnosti da vide njihovo pravo stanje.

Horizontalne bele linije preko cele širine nokta koje se zovu Meesove linije mogu da ukazuju na bolesti bubrega i abnormalnosti na jetri, a bledi nokti na anemiju i manjak crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega je potrebno uraditi analizu krvi.

2. Nemojte nanositi šminku

Baš kao i nokti, lice takođe skriva znakove potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema. Boja kože kompletnog lica ili pojedinih delova lica govori mnogo o stanju našeg organizma. Tako, na primer, boja podočnjaka često ukazuje na probleme s bubrezima, zato ih nemojte prikrivati debelim slojem pudera. Ne skrivajte šminkom netipično crvenilo, osipe, bilo kakve mrlje, pa ni mladeže jer sve to može pomoći doktoru u ranom otkrivanju raznih bolesti.


Komentari su zatvoreni.